Öppning uppåt väntas på fredagsbörsen

Stockholmsbörsen stod på fredagsmorgonen inför en öppning försiktigt uppåt sedan det senaste dygnets börsrörelser varit blandade.
Öppning uppåt väntas på fredagsbörsen - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

På Wall Street backade de stora indexen på torsdagen, medan börserna i Asien huvudsakligen steg i den efterföljande handeln på fredagen i spår av starka kinesiska makrodata.

Vid 8.30-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index 0,2-0,3 procent upp. IG:s morgonhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index om 0,2 procent. De amerikanska börsterminerna var då ett par tiondelar upp för dagen.

I New York backade DJIA och S&P 500-indexen 0,5 respektive 0,3 procent, medan Nasdaq bara förlorade 0,1 procent. Uppgångar för Apple och Facebook i storleksordningen 2 procent noterades på plussidan, liksom att livsmedelskoncernen Kraft Heinz lyfte hela 13 procent.

I Asien noterades flertalet börser på plus, med framför allt de fastlandskinesiska indexen i topp. Shenzhenbörsen steg 1,3 procent, medan Nikkei 225 tappade 0,3 procent i Tokyo sedan Caixin/Markits inköpschefsindex oväntat stigit till 51,7, klart över väntade 51,0.

Därmed motverkades effekten av tidigare uttalanden från kinesiska företrädare om att de var tveksamma till att det skulle gå att sluta något långsiktigt handelsavtal med USA så länge Donald Trump var president.

”Caixin PMI steg överraskande till högsta nivån sedan årsskiftet 2016-2017 drivet av bland annat förbättrat orderläge. Uppgången väcker samtidigt en del frågetecken kring bedömningen av läget i Kina just nu då den officiella PMI-siffran i går föll och ligger under 50-strecket”, kommenterar SEB i ett morgonbrev.

Svenskt industri-PMI enligt Silf/Swedbank kom in på 46,0 för oktober, ned från 46,1 i september.

”Det tyder på att tillväxten i svensk industri har minskat under de senaste månaderna sannolikt påverkade av en svagare omvärldskonjunktur”, kommenterar Swedbank.

Kontanthanteringsbolaget Loomis resultat för det tredje kvartalet kom in i nivå med Infront Datas konsensusprognos och från byggbolaget Skanska rapporteras om en USA-order värd 1,9 miljarder kronor.

Teknikkonsulten Projektengagemang rapporterade ökad förlust och negativ organisk tillväxt för det tredje kvartalet, vilket bolaget tidigare varnat för.

Talkpool, som är verksamt inom IoT-lösningar och kommunikationsnätverk, förhandlar om ett ”omfattande” kontrakt i Mellanöstern. Enligt vd finns en ”stor chans” att bolaget får kontraktet, även om inget är säkert.

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisks rörelseresultat för det tredje kvartalet var 2 procent lägre än väntat i Infront Datas prognossammanställning. Försäljningen var som väntat och helårsprognosen för försäljningen smalnades av till den övre delen av intervallet.

I Köpenhamn rapporterade även DSV Panalpina sin första rapport efter fusionen. Rörelseresultatet var något högre än Bloombergs snittprognos och bolaget justerar upp bedömningen av väntade synergieffekter från sammanslagningen. DSV inleder också ett återköpsprogram av egna aktier.

På rekommendationsfronten har Danske Bank sänkt Lundin Petroleum till behåll (köp), medan Handelsbanken sänkt Humana till behåll (köp).

Efter Stockholmsbörsens stängning klockan 13 väntar bland annat amerikanska sysselsättningsdata klockan 13.30 och ISM PMI-siffror klockan 15.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.