Oregelbunden öppning väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas i måndagens inledande handel få stöd av USA-börser som steg under fredagskvällen. Ett par preliminära kvartalsbesked kan samtidigt komma att ge avtryck i vissa bolags kurser.
Oregelbunden öppning väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Storbolagsindexet OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel öppna kring oförändrat, efter fredagens indexuppgång på 0,8 procent till rekordnivån 1.826 som kom i linje med andra Europabörser.

Asienbörserna har utvecklats lite blandat på måndagen med plus i bland annat Japan och Fastlandskina, men minus i Hong Kong där det har varit oroligt med nya protester.

Europaterminerna indikerar en europeisk börsstart kring nollstrecket. Oljepriserna handlas högre på måndagen efter bland annat utbudsoro kring Libyen.

I USA är börserna helgstängda på måndagen.

I stålsektorn kan noteras att den finländska ståltillverkaren Outokumpu, främst verksamt inom rostfritt stål, på måndagen har kommit med en omvänd vinstvarning och spår att det justerade ebitda-resultatet i kvartalet blev högre än tidigare förutspått.

IT-företaget Proact vinstvarnar för det fjärde kvartalet och meddelar preliminära siffror. Kvartalet präglades, liksom föregående kvartal, av utmaningar i Business Unit West, som inkluderar Belgien, Nederländerna och Tyskland. Organiskt minskade Proacts intäkter med 3 procent och det justerade ebita-resultatet med 15 procent.

First North-listade Artificial Solution, verksamt inom AI, har sänkt sin guidning av orderingången för helåret 2019 efter att ett kundavtal försenats.

International Petroleum Corporation (IPC) förvärvar Granite Oil Corporation för 59 miljoner dollar. Förvärvet inkluderar totala “bevisade och möjliga” (2P) reserver om 14 miljoner fat oljeekvivalenter.

Powercells kinesiska dotterbolag har fått en beställning på en Powercell S2 bränslecellstack från en ny kinesisk kund. Ordervärdet är inte signifikant, men ordern är den första som tas av det nyligen startade kinesiska dotterbolaget, framhåller företaget.

Astra Zenecas Imfinzi och tremelimumab får särläkemedelsstatus av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för den vanligaste formen av levercancer.

Från rekommendationsfronten har det rapporterats att mätteknikföretaget Hexagon får sänkt rekommendation av Deutsche Bank till behåll från köp. Riktkursen höjs samtidigt från 550 till 580 kronor. Aktien stängde på 547:80 kronor i fredags.

Dagens Industri rekommenderar köp av Stillfront. Gamingbolagets nya finansiella mål är ambitiösa men ledningen har bevisat sig och har ett fint facit, enligt tidningen.

Börsveckan rekommenderar i veckans nummer fortsatt köp för bettingbolaget Kindred. För Nordic Waterproofing blir rådet avvakta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.