Organoclick stiger i börsdebuten

Organoclick gör i dag börsdebut på Stockholmsbörsens tillväxtlista First North. Inför noteringen emitterade bolaget drygt elva miljoner aktier till en teckningskurs om 6,80 kronor aktien vilket totalt kunde ge bolaget 75 miljoner kronor. Emissionen blev "ordentligt övertecknad", påpekar bolagets vd Mårten Hellberg för SIX News.

Bolaget har efter emissionen totalt 66 miljoner aktier och har därmed ett marknadsvärde på 448,8 miljoner kronor. Pengarna från emissionen ska bland annat användas för att expandera på nya marknader.

Organoclick verkar inom tre affärsområden och utvecklar naturkemiska processer för materialbehandling som ett alternativ till kemiska behandlingar av exempelvis trä och textil. För träprodukter, som är bolagets mest etablerade affärsområde, använder bolaget kiselmineraler, en “mineralsoppa”, för att skydda träet från röta och ge en vattenavstötande effekt samt flamskydd.

“Nästan alla altaner som byggts innan 1997 innehåller arsenik”, menar Mårten Hellberg som samtidigt påpekar att andra miljövänliga alternativ till träbehandling, som tryckimpregnering eller värmebehandling, är dyrt.

Bolagets träprodukt Organowood säljs i dag hos 150 återförsäljare som XL bygg, K-Rauta och Woody. Produkten säljs också genom dotterbolag i Finland och Norge.

“Vi har redan fått bra fäste i Norden, nu vill vi gå utanför. Vi planerar bland annat att sätta upp ett kontor i Kina eller Taiwan efter att vi fått vår första asiatiska kund nyligen”, säger Mårten Hellberg.

Den asiatiska kunden är det kinesiska börsbolaget Chang-Ho Fiber som ska använda Organoclicks vattenavstötande teknik för att tillverka textilier. Sedan 2013 har bolaget också avtal med en rullgardinstillverkare i Boråstrakten, Almedahls.

“Men det är inte en i närheten lika stor kund som Chang-Ho”, sade Mårten Hellberg.

Avtalen är båda inom affärsområdet Textil och också här ska Organoclicks teknik erbjuda ett miljövänligare alternativ.

I dag används fluorkarboner som är ackumulerande och fertilitetsstörande för både djur och människor. Vår teknik bygger på biologiskt nedbrytbara ämnen”, säger Mårten Hellberg.

Bolaget håller i dagsläget på att anlägga en ny produktionsanläggning på 3.500 kvadratmeter i Arninge utanför Stockholm för att kunna skala upp tillverkningen. Fabriken ska bli klar och invigas under våren.

Det tredje affärsområdet fiberkompositer är också bolagets nyaste. Här utgår bolaget från returfibrer och tillsätter flamskydd och vattenavstötande egenskaper materialet som sedan formpressas i 3D. Tekniken kan bland annat användas för att tillverka möbler och kommer att lanseras under 2015. Till en början är planen att sälja materialet, men på sikt kan det bli aktuellt att licensiera ut produktionsenheter till kunder, påpekade vd.

“Möbelindustrin är en intressant marknad men också fordonsindustrin med tanke på instrumentpanelen i bilar, och likaså byggbranschen, där det kan vara ett alternativ då limmet i spånskivor ofta innehåller formaldehyd som är cancerframkallande”, sade han.

Den röda tråden för bolagets affärsidé är att erbjuda ett miljövänligt alternativ i trä-, textil-, och fiberindustrin som “ett svar på kemikalieproblematiken som uppstått i världen”, menar Mårten Hellberg. Att ökat fokus på kemikalier i vardagsprodukter, som EU-förordningen Reach, kan ge bolaget en skjuts framåt förnekar inte vd:n, samtidigt som han framhåller vikten av att kunna luta sig mot att produkterna har bra priser och egenskaper.

“Alla våra komponenter är substitut till många ämnen som finns med på Reachs utfasningslista så det påverkar oss såklart positivt. Men vi vill stå på egna ben och inte förlita oss på politiska förändringar”, säger han.

Bolagets finansiella mål är att fördubbla omsättningen under 2015. Under helåret 2014 omsatte bolaget 25 miljoner kronor och målet för 2015 är således 50 miljoner kronor i omsättning.

Som långsiktigt mål har bolaget satt att ebitda ska nå 25 procent inom en femårsperiod.

Att börsintroduktionen sker just nu förklarar vd:

“För ett år sedan accelererade försäljningen och styrelsen såg att vi under 2015 kunde vara kassaflödespositiva. Samtidigt hade vi planer på att gå in på nya marknader och för att kunna göra både det och att ha ett positivt kassaflöde behövde vi ta in kapital”.

Nu är planen att till andra halvåret 2016 vara kassaflödespositiva och därefter kunna gå in på fler marknader med eget kapital.

De 75 miljoner kronor som togs in i emissionen ska bolaget accelerera marknadsföringen i Norden samt etablera kontor i Asien. Planen är att också gå in i Tyskland under 2016.

Organoclick bildades år 2006 och har fram tills nu finansierats med kapital från de tidigare ägarna där bland annat Serendipity Innovations, Anders Wall från Beijer Invest och Tetrapaks vd Bertil Hagman finns med bland storägarna tillsammans med grundarna till bolaget. Efter emissionen har en ägarspridning skett, men storägarna är kvar.

“Ingen av de tidigare ägarna har gjort exit utan är viktiga ägare med långsiktighet”, säger Mårten Hellberg.

Vid lunchtid handlas aktien till en kurs på 7,60 per aktie och har som mest varit uppe i 9,10 kronor aktien.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.