”Osäkerheten är fortsatt stor”

Stockholmsbörsen var marginellt lägre på onsdagen efter de senaste dagarnas positiva utveckling samt sedan marknadssentimentet generellt försvagats något under förmiddagen.

”Osäkerheten är fortsatt stor. Regeringarna måste strama åt finanspolitiken tillräckligt för att blidka marknaderna samtidigt som det hotar den ekonomiska tillväxten”, skriver Deutsche Bank i en marknadskommentar.

Klockan 13.00 var OMXS30 0,3 procent lägre till noteringen 1.042,3. Omsättningen uppgick till 5,7 miljarder kronor. Innan dagens öppning hade indexet stigit med 7,5 procent under fem handelsdagarna.

SKFB, som innan dagens öppning hade stigit med nära 10 procent på en vecka, tappade 1,1 procent till 148:50 kronor.Atlas Copco A var 1,1 procent ned till 122:20 kronor ochABBbackade 0,6 procent till 143:30 kronor.

Det dämpade marknadssentimentet hänvisades till oro för tillståndet i det spanska banksystemet och de spanska statsfinanserna. Tidningen El Economista publicerade på onsdagen uppgifter att IMF, EU och det amerikanska finansdepartementet sätter ihop en kreditlina till Spanien på 250 miljarder euro, vilket dock snabbt dementerades av såväl EU som Spanien och IMF.

SwedbankA backade 0,3 procent till 74:80 kronor,Nordeavar 0,1 procent ned till 69:70 kronor ochSEBA sjönk 0,4 procent till 43:35 kronor.

Financial Times har rapporterat att spanska banker lånar rekordbelopp från ECB då landets finansinstitut kämpar för att erhålla finansiering från de internationella kapitalmarknaderna. Spanska banker lånade 85,6 miljarder euro från ECB under förra månaden. Det är dubbelt så mycket som lånades till bankerna före Lehman-kraschen och utgör 16,5 procent av det nettolånebelopp som centralbanken erbjuder.

Spreaden mellan 10-åriga spanska och tyska statsobligationer nådde under onsdagen den högsta nivån sedan den gemensamma valutan infördes på 2,24 procentenheter.

VolvoB sjönk 1,2 procent till 89:15 kronor, den första nedgången för aktien på sex handelsdagar. Bolaget har meddelat att de totala lastbilsleveranserna ökade med 44 procent i maj till 13.577 fordon, jämfört med samma period förra året. Enligt analytikerkommentarer var detta i linje med förväntningarna.

ElectroluxB tappade 0,4 procent till 180:80 kronor. Statistik från AHAM visade att leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, steg med 10,4 procent i maj, jämfört med samma månad 2009. Kategorin All Major Appliances var upp 6,1 procent.

EricssonB steg 1,1 procent till 86:80 kronor. Därmed utökades tisdagens uppgång om 2,9 procent som kom av att Goldman Sachs höjt riktkursen till 107 kronor från tidigare 100 kronor och upprepat köp.

Nokiavar 2,4 procent upp till 77:75 kronor efter att ha stigit 1,3 procent på tisdagen. Aktien noterades som lägst till 73:40 kronor i förra veckan efter rykten om vinstvarning.

Haldexsteg 0,7 procent till 75:75 kronor,TrelleborgB adderade 0,6 procent till 51 kronor ochAutolivklättrade 0,2 procent till 398:70 kronor. Volkswagen har meddelat att försäljning och rörelseresultat under årets fem första månader har varit bättre än väntat och att bolaget förväntar sig ett ”bra första halvår”. Samtidigt tror Volkswagen att 2010 kommer att vara fortsatt utmanande för automotiveindustrin och ser en del ”osäkerheter” i det andra halvåret.

Enqueststeg 1,7 procent till 12:25 kronor. Nordea har inlett bevakning av Enquest med rekommendationen starkt köp och riktkurs 17 kronor.

Alliance Oil ökade 0,4 procent till 97:90 kronor. Uralsib höjer rekommendationen för Alliance Oil till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 18 dollar, motsvarande 140 kronor, från tidigare 17:30 dollar.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med nedgångar om 0,3-0,4 procent i eftermiddag.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets