Oxigene rusar på svag börs
– Det viker ned lite efter en vecka med stora uppgångar och sedan USA kom av sig igår, samtidigt som Asien ger visst stöd. Så fort börsen kommer upp på dessa nivåer blir det tyngre och det måste komma positiva nyheter för att marknaden ska kunna drivas vidare uppåt, säger Mauritz Redin, aktiechef på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.
Klockan 12.00 var OMXS30 0,7 procent lägre till noteringen 671,4. Omsättningen uppgick till rätt blygsamma 3,7 miljarder kronor. Det var ändå en viss återhämtning jämfört med morgonens lägstanotering på -1,5 procent.
Börserna i hela Europa återhämtade delar av tidigare klara nedgångar efter att förmiddagens ZEW-Index visat att tyska institutionella investerare och analytiker blev mindre pessimistiska i sin bedömning av de ekonomiska utsikterna i Tyskland i mars jämfört med månaden före.
Index över förväntningarna om framtida tillväxt i Tyskland steg till -3,5 i mars, jämfört med -5,8 månaden före. Förväntningarna pekade på ett sentimentsindex på -8,0 enligt Bloomberg News prognosenkät. Det var femte månaden i rad som ZEW-indexet steg.
För svensk del backade Atlas Copco A med 4,0 procent till 66:75 kronor efter att vd Gunnar Brock i en intervju med Dagens Industri sagt att det kraftiga fallet i bolagets orderingång under fjärde kvartalet har fortsatt i år. Även Sandvik drogs med ned och var 2,0 procent lägre till 49:50 kronor.
– Vi planerar för en volymnedgång runt 25 procent i hela företaget jämfört med föregående år och det försöker vi anpassa våra resurser till, säger Gunnar Brock till tidningen.
Volvo B tappade 1,4 procent till 43:70 kronor och utökade därmed måndagens tapp på 0,9 procent som kom efter att SEB Enskilda sänkt rekommendationen till behåll från tidigare köp. Utöver det har Japanska Hitachi Constructions, som konkurrerar med bland andra Volvo Construction Equipment, uttalat att det ser en global efterfrågan på grävskopor som är sämre än väntat och halverar sin produktion av grävskopor från april månad.
I den svenska banksektorn var det mer oregelbundet efter blandade signaler från omvärlden. Swedbank A steg 0,4 procent till 24:40 kronor, SEB A var 2,3 procent ned till 21:70 kronor och Nordea backade 0,5 procent till 43:20 kronor.
Standard Chartered, Storbritanniens näst största bank sett till marknadsvärde, hade en stark utveckling under januari och februari. Det sade Standard Chartereds vd Peter Sands i Hongkong på tisdagen. Liknande uttalanden har tidigare kommit från bland annat Barclays, Citigroup och Bank of America.
Samtidigt rapporterade American Express på måndagskvällen till den amerikanska finansinspektionen, SEC, att betalningarna för 5,3 procent av samtliga kreditkortslån var mer än 30 dagar försenade i februari vilket var en fortsatt ökning från 5,1 procent i januari.
ABB steg 0,9 procent till 116:50 kronor med stöd av att Deutsche Bank höjt rekommendationen för aktien till köp från tidigare behåll och dragit upp riktkursen till motsvarande 136 kronor från tidigare 107 kronor. Motiveringen till höjningen är bolagets exponering mot stimulanspaketen i Kina och USA.
Oxigene lyfte 15 procent till 6:95 kronor efter att ha presenterat positiva fas 2 resultat från en studie med Zybrestat mot anaplastisk sköldkörtelcancer.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.