Pareto förlorar i rätten – får betala skadestånd till investerare

Pareto Securities förlorar i Oslo tingsrätt och ska betala 89,2 miljoner norska kronor i skadestånd till sju investerare.

Bakgrunden är att företagen anser att Pareto bidragit till marknadsmanipulation av aktier i samband med uppköpet av börsnoterade Crew Colg Corporation 2010, skriver Dagens Næringsliv.

Pareto ska ha bistått ryska ståljätten Severstal med att köpa upp Crew Gold som då var noterat på Oslobörsen. Det var en budkamp om Crew Gold då även kanadensiska Endeavour var intresserade.

De tolv investerarna gick med på att sälja aktier till Severstal via Pareto och fick då en prisgaranti om att få ut mellanskillnaden om Severstal köpte fler aktier inom en tidsperiod av tre månader. Pareto köpte därefter aktier åt en anonym part som dock pekas ut att ha varit just Severstal.

Pareto har ännu inte kommenterat domen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.