Penser: Avanza-aktien kan halveras

Sälj aktien i nätbanken Avanza. Det är slutsatsen i ett av Erik Penser Banks senaste case som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av, där banken varnar för att krympande fondmarginaler kan få internetbankens aktie att falla ned mot 45 kronor.
Penser: Avanza-aktien kan halveras - avanza-graf-700_binary_6955281.png

Enligt Penser har Avanza en stark tillväxt av nya kunder och ett nettoinflöde av tillgångar under förvaltning på 10 procent. Resultatet drivs dock till stor del av distributionsavgifter på fonder, där lågprisaktörer som SAVR har kommit in på marknaden.

Värderingen av aktien är enligt Penser redan hög, med ett p/e-tal på 31 för 2020. Om distributionsavgiften skulle minska riskerar Avanzas resultat att sluta växa, konstaterar banken.

Fondintäkterna växer i dagsläget med 10 procent, eller cirka 50 miljoner kronor per år. Finansinspektionen arbetar dock för närvarande med en granskning av de olika distributionsavgifter som tas ut.

I snitt tar Avanza, enligt Penser, en distributionsavgift på 44 baspunkter, eller 0,44 procent, för externa fonder. En halvering av den avgiften skulle få resultatet att vika och sedan ligga platt, bedömer Erik Penser Bank. Vinsten per aktie skulle då falla till 2:30 kronor och med p/e-talet 20 för år 2020 innebär det en kurs på 45 kronor.

Bland tänkbara triggers för ovanstående scenario nämner Penser intåget av utpräglade lågpriskonkurrenter, hårdare genomlysningskrav, ökad reglering och att etablerade konkurrenter sänker sina fonddistributionsavgifter.

Avanza-aktien backade på onsdagen och var klockan 10.15 ned 0,9 procent till 96 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets