Plusöppning väntas på börsen

Stockholmsbörsen ser ut att öppna torsdagens handel uppåt efter stigande kurser i USA och Asien.

New York-börserna handlades kraftigt uppåt på onsdagen. Stöd kom bland annat från att representanthuset godkände ett stödpaket för att hantera utbrottet av coronaviruset. USA-börserna verkade också hämta visst stöd av att förre vice presidenten Joe Biden vann många delstater i demokraternas primärval.

Vidare har IMF sjösatt ett stödpaket om 50 miljarder dollar för att motverka coronavirusets effekter. Pengarna är tillgängliga med omedelbar verkan. Den italienska regeringen kommer troligen att höja sina coronarelaterade budgetåtgärder till 5 miljarder euro, sade vice finansminister Laura Castelli på torsdagen, enligt Reuters.

De asiatiska marknaderna har handlats upp på torsdagen och de kinesiska börserna stod för den största klättringen. Index i Hongkong och Shanghai var upp runt 2 procent vid 8.30-tiden svensk tid.

På europeisk front låg terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 på plus 0,8 procent vid 8.30-tiden. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade också en öppning 0,8 procent upp för Stockholmsbörsens OMXS30-index. USA-terminerna noterades dock nedåt.

På råvarumarknaden har oljepriserna stigit något. Mötet mellan länderna inom Opec+ står i centrum. Rapporter har tidigare antytt att alliansen kommer att enas om en produktionsminskning på 1 miljon fat per dag för att möta efterfrågeminskningen till följd av coronaviruset.

Bolagsmässigt har torsdagsmorgonen hittills varit ganska lugn. Flygbolaget Norwegian drar tillbaka sin prognos för 2020 på grund av osäkerheten kring effekten på efterfrågan till följd av coronavirusutbrottet. I februari sjönk Norwegians totala passagerartrafik, RPK, med 21 procent jämfört med samma månad året innan. I sektorn har också nyheten kommit att brittiska Flybe, Europas största regionala flygbolag, gått i konkurs.

I Powercell, som åkt berg- och dalbana på sistone på börsen, har kommit ytterligare insynsförsäljningar. Midroc New Technology, som kontrolleras av Mohammed Al Amoudi, har sålt aktier för sammanlagt 24 miljoner kronor i Powercell. Samtidigt har Finindus, som är kopplat till Powercells styrelseledamot Dirk De Boever, sålt sammanlagt aktier i bolaget för 22 miljoner kronor.

Tidigare i veckan har också framkommit att Powercells vd Per Wassén sålt aktier för 17,6 miljoner kronor i bränslecellsbolaget.

Teckningskursen i den riktade nyemission som fastighetsbolaget Cibus meddelade på onsdagen blev 142:50 kronor per aktie, motsvarande en rabatt om cirka 2,7 procent i förhållande onsdagens stängningskurs.

 

Rekommendationer

* Citi Investment Research sänker sin rekommendation för SKF till sälj, framgår av Bloomberg.

* Nordea Markets höjer sin rekommendation för Boliden till köp från behåll. Riktkursen sätts till 250 kronor.

* ABG Sundal Collier höjer rekommendationen för Humana till köp från behåll. Riktkursen höjs till 62 från 60 kronor.

* Affärsvärlden ger råden att köpa Boozt och Hexpol men att vänta med ÅF Pöyry och Stillfront.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här