Plusöppningen på börsen raderades ut

Efter en öppning på klart plus vände Stockholmsbörsen nedåt efter en stunds handel på tisdagen.

Vid klockan 10.15 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index backat 1,1 procent till nivån 1.313. Aktier för 6,2 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX-index ned 1,2 procent i Frankfurt och Parisbörsens CAC40 i Paris låg på plus minus 0,5 procent. USA-terminerna låg på plus 1-2 procent på morgonen svensk tid.

Riskindexet Vix, som på måndagen närmade sig nivåerna vid finanskrisen 2008, låg strax under 80.

Inom storbolagsindex placerade sig SCA, Swedish Match, Astra Zenenca och Getinge i toppen med uppgångar på 2-4 procent. Electrolux, som i söndags varnade för att det finns en betydande risk för väsentlig påverkan under det första halvåret 2020 från spridningen av covid-19, fortsatte i stället ned med 4 procent. Klädjätten H&M tappade ungefär lika mycket. I absoluta botten låg Skanska, 6,1 procent ned.

Volvo sjönk 5 procent. Bolaget uppgav på måndagskvällen att det finns en betydande risk att coronavirusutbrottet kan leda till en väsentlig finansiell påverkan på koncernen, med början från mitten av mars.

Danske Bank vinstvarnade på måndagskvällen med hänvisning till försämrade makroekonomiska utsikter som ett resultat av situationen med covid-19. Banken drog tillbaka sin resultatguidning för 2020. Danske Bank-aktien var något ned, 0,5 procent, på Köpenhamnsbörsen. Även svenska storbanker låg på klara minus i börsstarten men i varierad grad.

Scandic Hotels tappade i inledningshandeln efter beskedet att det tidigare utdelningsförslaget om 3:70 kronor per aktie dras tillbaka till följd av det ”kraftigt försämrade affärsläget.” Hotellaktien sjönk drygt 6 procent.

OEM International drar tillbaka tidigare kommunicerat förslag om en extra utdelning men behåller sin ordinarie utdelning. Aktien var ned 0,8 procent.

Fertilitetslösningsbolaget Vitrolife bedömer att andra kvartalet kommer att påverkas väsentligt negativt av virusutbrottet. Aktien backade drygt 5 procent.

Friskvårdskedjan Actic stänger temporärt sina 26 anläggningar i Tyskland efter att myndigheter beslutat om att stänga gymmen i landet. Actic räknar med förlorade intäkter på cirka 8 miljoner kronor per månad och en ebitda-effekt på cirka -5 miljoner kronor i månaden. Aktien sjönk drygt 4 procent.

Aha World meddelar preliminära finansiella siffror för januari och februari med ökad omsättning och förbättrat resultat. Aktien klättrade drygt 15 procent på Spotlight.

Financial Times rapporterade på måndagskvällen att Uefa under tisdagen kan komma att meddela att fotbolls-EM skjuts upp. Bland bettingbolagen sjönk Kindred drygt 6 procent och Betsson med 2 procent medan Leo Vegas låg på litet plus.

På tisdagen var det premiär på handelsplattformen Spotlight Stock Market för det Göteborgsbaserade medicinteknikbolaget Monivent. Aktien betalades till knappt 4 kronor, klart under teckningskursen på motsvarande 7:25 kronor per aktie i introduktionserbjudandet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.