Positiv öppning i korten på börsen

Stockholmsbörsen gick mot en positiv öppning på onsdagen, efter att investerarsentimentet förbättrats sedan Apples försäljningsvarning satt spår i tisdagskvällens negativa amerikanska handel.
Positiv öppning i korten på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Nattens session i Asien bjöd i regel på positiva indexrörelser. Coronaviruset är fortsatt den makrofaktor som rönt flest spaltmeter.

OMXS30 såg med en halvtimme kvar till öppning ut att öppna omkring 0,5 procent högre, enligt IG Markets. Samtidigt indikerades ökningar på 0,6-0,7 procent för Londonbörsens FTSE100 och Frankfurtbörsens DAX.

Antalet dödsfall av coronaviruset i Kina har nu överstigit 2.000 personer och antalet insjuknade närmar sig 75.000. Inställningen som flest verkar hörsamma är dock att de ekonomiska tillväxteffekterna ska bli temporära.

På hemmaplan avrapporterade gamingduon Embracer och Stillfront bokslut. Embracer slog på stort och meddelade kort efter rapporten förvärv av amerikanska Saber Interactive, bolagets hittills största förvärv med en initial köpeskilling på 150 miljoner dollar samt en tilläggsköpeskilling motsvarande högst 375 miljoner dollar. Initialt betalas 100 miljoner dollar kontant. Resten utgörs av drygt 6,2 miljoner B-aktier i Embracer. Transaktionens slutförande kommer göra Saber Interactive till Embracer Groups femte verksamhetsgrupp, lät bolaget meddela.

Rapporten i sig var bättre än väntat både på omsättning- och resultatraden.

För Stillfronts räkning uppgick rörelseresultatet till 209 miljoner kronor, att jämföra med motsvarande kvartal året innan som uppgick till 160 miljoner. Nettoomsättningen steg till 551 miljoner från 366 miljoner. Stillfronts kundbetalningar steg med 49 procent i fjärde kvartalet.

Andra rapportbolag att hålla ögonen på under morgonen har varit John Mattson, Karo Pharma, GHP, SBB, Better Collective, Ovzon, Better Collective, NCAB, Poolia, Zutec och Sintercast.

Bland dessa utmärkte sig SBB, med ökande hyresintäkter och driftsöverskott på 362 miljoner (274). Förvaltningsresultatet blev 137 miljoner (28).

Forskningsbolaget Sprint Bioscience, listat på First North, lät i delårsrapporten meddela kapitalbehov för att finansiera den löpande verksamheten och bolagets tillväxt. Omsättningen växte till 5,3 miljoner kronor i fjärde kvartalet (0,2) och förlusten minskade till -10,2 miljoner (-12,4).

På tisdagskvällen lät också sektorkollegan Combigene meddela nyemission av aktier med företrädesrätt för bolagets befintliga aktieägare med ett belopp om högst 32,5 miljoner kronor.

På makrosidan är dagens viktigaste siffra utifrån ett svenskt perspektiv den definitiva inflationssiffran för januari.

En betydande nedgång i inflationsmåttet KPIF ligger i korten efter en kraftig nedgång i energipriserna under månaden, skriver SEB i ett morgonbrev. Banken räknar med att KPIF föll till 1,3 procent i januari från 1,7 procent i december, medan inflation exklusive energi väntas ligga kvar på 1,7 procent efter ett blåsigt januari med låga energipriser.

Oljepriserna handlades upp med strax under procenten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets