Positiv start väntas på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen väntas öppna uppåt på den sista dagen innan julledigheten. Börsen håller sedan stängt och öppnar först igen på måndag den 29 december.

Dramatiken i oljesegmentet fortsätter. Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi ska i en intervju med the Middle East Economic Survey ha påpekat att oljekartellen OPEC inte planerar att skära ned på oljeproduktionen även om oljepriset faller till 20 dollar per fat. Det rapporterar Financial Times.

“Det ligger inte i OPEC:s intresse att skära ned på produktionen, oavsett vad priset är, även om det går ned till 20, 40, 50, eller 60 dollar, det är irrelevant” sade oljeministern till tidningen.

Oljepriset är nere på rekordlåga nivåer, även om priset ökat något under morgonen, och för att få bukt med fallande priser kan marknaden regleras genom att anpassa produktionen. Saudiarabiens kommentar hjälper inte till, påpekar Michael McCarthy, chefsstrateg på CMC Markets, till Bloomberg.

“Kommentaren om att Saudiarabien kan stå ut med 20 dollar per fat för olja om det är nödvändigt är säkerligen inte konstruktivt för oljepriset. Nedgången har stannat av nu, men vi ser inget särskilt stöd för oljepriset”, sade han till tidningen.

Statistik över hur det går för den svenska detaljhandeln hittills i december levererades på morgonen. Det är organisationen Svensk Handel Stil som låtit göra undersökningen i kläd- och skohandeln. Mätningen visar att försäljningen av kläder har minskat med 3,2 procent och försäljningen av skor har minskat 8,2 procent jämfört med samma period i fjol.

Prognosen för december är att klädhandeln backar 1,5 procent och skohandeln tappar 5,0 procent.

“Men de två avgörande dagarna för klädhandeln är måndag och tisdag som ju båda blir rejält stora och min bedömning är att en stor del av minuset tas igen då och i mellandagarna. Jag vågar dock inte utlova ett plus för månaden utan räknar med minus 1,5 procent för klädbranschen”, tror Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, enligt ett pressmeddelande.

Lucara Diamond meddelade på morgonen att bolaget har för avsikt att avyttra sina tillgångar i Mothae. Flera alternativ har övervägts för verksamheten men bolaget konstaterar att Mothae inte möter företagets investeringskrav vad gäller avkastning samt långsiktig kassaflödespotential. En icke kassaflödespåverkande post kommer belasta bokslutsrapporten motsvarande bokfört värde.

Nuvarande bokfört värde uppgår till cirka 21 miljoner dollar.

Lundin Petroleum meddelade om en torrborrning på morgonen i ett borrningsprojekt vid den norska västkusten. Borrningen påträffade kolväte i reservoarsekvenser från krita- och juraperioden men inte i kommersiella volymer och borrningen kommer därmed att pluggas igen och överges, uppger bolaget.

Fastighetssektorn bidrar till dagens nyhetsflöde. Wallenstam säljer Kungsholmsporten i Stockholm, värd cirka en miljard kronor, till AFA Fastigheter.

Akelius köper fastigheter i Montreal, Kanada, och i Paris, Frankrike, till ett totalt värde om 622 miljoner kronor.

Amasten höjer sin resultatprognos för 2015 efter att ha slutfört förvärv i Härnösand. Prognosen skruvas upp 5 procent, eller sju miljoner kronor.

Skanska säljer ett kontorsprojekt i Polen för 600 miljoner kronor och Peab säljer en fastighet i Linköping för 120 miljoner kronor.

Kompaktgrafitjärnskoncernen Sintercast förväntar sig slutföra 2014 med att gå mot rekord i serieproduktion och omsättning. Rörelseresultatet förväntas att öka med mer än 30 procent.

Av gårdagens insynslista går att se att en rad ledande befattningshavare i Partnertech ökat sina innehav i bolaget. Castellums fastighetschef Ulrika Danielsson ökade innehavet i fastighetsbolaget och Bure Equitys finanschef Max Jonson ökade innehavet i investeringsbolaget.

Kreditbedömaren S&P meddelade på måndagskvällen att man placerat Stockholmsnoterade oljebolagets Enquests långfristiga kreditbetyg på B+-nivån under översyn för eventuell nedgradering.

På makrosidan väntas i dag PPI-siffror för november och från Europa väntas BNP för tredje kvartalet från Frankrike, Storbritannien och Danmark.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.