Positiv trend i Europeiska terminer inför öppning

De europeiska indexterminerna pekar uppåt under fredagsmorgonen och lägger grunden för en positiv start på Stockholmsbörsen.
Positiv trend i Europeiska terminer inför öppning - Stockholmsbörsen_vd_Lauri-Rosendahl_binary_6964621.jpg
Lauri Rosendahl, vd för Nasdaq Nordic och Nasdaq Stockholm, 2018-08-21 (c) Anette Lindfors Persson / IBL Foto: Anette Lindfors Persson

Nyhetsflödet har varit lugnt under morgonen utan sedvanligt inslag av affärer före ett årsskifte. Ett undantag är Spotlight-listade Umida som meddelat att de säljer en fastighet för 24 miljoner kronor.

Det är heldag på Stockholmsbörsen och detsamma gäller när börsåret avslutas på måndag.

I förutsättningarna för fredagens börshandel finns en fortsatt stark trend i USA, där nya rekord nåddes under torsdagen. Nasdaq Composite steg över 9.000 för första gången, upp 0,8 procent till slutnoteringen 9.022. Dow Jones steg 0,4 procent medan det bredare S&P 500 steg 0,5 procent.

Teknikaktier gick starkt och bidrog till att Nasdaq därmed kunde notera den tionde plusdagen i rad. Bland enskilda aktier klättrade Amazon 4,4 procent efter indikationer på stark säsongshopping för detaljhandelssektorn.

Handeln i Asien pekar övervägande uppåt under fredagen.

Den svenska sportboksleverantören Kambi kommer åter upp till handel efter börsstoppet i måndags som infördes sedan aktien rasat 30 procent. Utlösande faktorn var beskedet att sportbettingbolaget Draftkings går samman med SBTech som i praktiken kan innebära att en konkurrent tar över en kund till Kambi.

Kambis vd Kristian Nylén har uttalat att sammanslagningen av en konkurrent och en högprofilerad operatör kan gynna Kambi i framtida säljprocesser.

Skanska investerar drygt 2 miljarder kronor i ett amerikanskt flerfamiljsprojekt med ett värde på byggkontraktet på 1,4 miljarder. Inkluderas i ordervärdet fjärde kvartalet.

Lundinsfärens Lukas Lundin intervjuas i fredagens Dagens Industri där diskussionen främst handlar om omställningen mot ökad hållbarhet och de rättsliga efterspel som kommit av Lundinsfärens verksamheter i Afrika. På frågan om han skulle överväga ett bud på 400 kronor per aktie i Lundin Petroleum svarar han att han hellre tar fråga om ett år. För närvarande är bolaget i en upptrappningsfas i form av produktionen på Johan Sverdrup.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets