Pressad men nu kan han växla upp

Telia Soneras intäkter på mobiltelefoni pressas under lågkonjunkturen. Men vd Lars Nybergs besparingar mildrar nedgången. Dessutom finns utrymme för förvärv.

När Telia Soneras nya vd Lars Nyberg tillträdde i september 2007 började det blåsa en amerikansk vind genom det konservativa bolaget. Detta då Lars Nyberg har ett förflutet från amerikanska NCR som han lyckades vända från förlust till vinst. Enligt uppgifter till Affärsvärlden fick tidigare vd Anders Igel sparken efter att han, utan styrelsens vetskap, förlängt det för facket förmånliga avtalet med ytterligare ett år. Nyberg höll ett brandtal vid sin första riktiga rapportpresentation i februari 2008 om att Telia Sonera hade mycket lägre intäkter per anställd än konkurrenterna och att företagets tillväxt måste prioriteras. Telia Sonera hade precis som många andra teleoperatörer vant aktiemarknaden vid höga utdelningar till aktieägarna med stöd av starka kassaflöden. I Telia Soneras fall var det Christer Gardell som pressade fram tre års extra bonusutdelningar värda över 40 miljarder kronor, vilket kan jämförs med bolagets nettoskuld som i dag ligger på 48 miljarder kronor.

Lars Nyberg chockade marknaden. Företaget skulle minska aktieutdelningen och öka investeringarna. Nu var det tillväxt som gällde, inte direktavkastning.

I London blev hedgefonderna vansinniga. För många hedgefonder är aktier i teleoperatörer och energibolag det närmaste man kan komma obligationer på aktiemarknaden. Telia Soneras aktie rasade.

Frågan är om Lars Nyberg brydde sig särskilt mycket. Han var inledningsvis genuint ointresserad av finansfolk och journalister och avbryter dem gärna bryskt fortfarande om de ställer för enkla frågor på presskonferenserna. Internt är han otålig, snabb och ofta emotionell i beslutsfattandet. Större delen av ledningen har redan bytts ut. Det är ett enormt fokus på kostnaderna och projekt med längre tidshorisont än tre år är svåra att förankra.

Kulturkrocken är uppenbar, men nödvändig. Ska Telia Sonera få upp intäkterna och ner kostnaderna per anställd måste stora nedskärningar göras och satsningar på rätt områden genomföras.

Budstriden med France Télécom satte styrelsen på prov. Den arbetade uppenbart emot en sammanslagning. I efterhand är det lätt för aktieägarna att se att det hade varit rätt att tacka ja. Budet var värt 250 miljarder kronor – i dag ligger värdet kring 170 miljarder kronor.

Visst, det är en delvis orättvis jämförelse då de flesta aktiekurser kollapsat på grund av finanskrisen. Men kursen har efter budet aldrig varit i närheten av de nivåer som styrelsen tackade nej till. Det är synd om regeringen som hade framstått som placeringsmatadorer om de hade gått emot Telia Soneras styrelse och fått igenom försäljningen. För France Télécoms del kan samtidigt konstateras att läget hade varit allvarligt i dag om man hade förvärvat Telia Sonera. Redan då skulle balansräkningen ha blivit ansträngd och med nuvarande finanskris hade besparingspaketen haglat ännu mer inom Telia Sonera.

Lämnar vi historien och tittar framåt kan vi konstatera att Telia Sonera fortfarande är i världsklass på att bevara sin marknadsposition, trots att PTS enda uppgift de senaste åren synes ha varit att lägga krokben för det statligt ägda bolaget.

Den fasta telefonin är stabil och kan fortsätta generera stora kassaflöden i många år om Telia Sonera fullföljer strategin att utnyttja sin marknadsdominans och paketera erbjudanden. Gratis IPTV är ett genialiskt grepp som Telia Sonera gjort för att behålla kunderna som fullservice-kunder. Detta går hand i hand med mobiltelefonin där kampen om bredbandskunder är stenhård samtidigt som lågkonjunkturens vind blåser.

Nästa prioritet är den geografiska expansionen. Telia Sonera äger 44 procent i ryska Megafon. En av de större besvikelserna att inte ens med en ny vd vid rodret har det blivit någon lösning i den komplicerade tvisten med Alfagroup och Cukorova i Turkcell. Alla ambitioner att ta över Megafon är skrinlagda, lex Telenor och Vimpelcom. Det är helt enkelt omöjligt för ett utländskt företag att vara majoritetsägare i ett centralt ryskt företag. För Telia Sonera gäller det att försöka få till aktieutdelning från Megafon och på lång sikt få bolaget börsintroducerat för att kunna lyfta fram de sanna värdena i innehavet.

Priserna på operatörer i tillväxtländer har sjunkit mer än aktiekurserna för operatörer generellt. Vi förväntar oss att Telia Sonera försöker utnyttja tillfället till att lägga till ytterligare innehav under sin resa med Orientexpressen, efter köpen i Nepal och Kambodja. Till skillnad från många konkurrenter har Telia Sonera fortfarande råd med förvärv.ª

_________________________

ANALYS TELIA SONERA: KÖP

Lågkonjunkturens bistra vind har nått även operatörerna och Telia Sonera tvingades i samband med sin senaste kvartalsrapport sänka prognosen från tillväxt till nolltillväxt. Kostnadsbesparingarna är nu ännu mer i fokus. Samtidigt gav rapporten kvitto på att detta arbete redan börjar ge resultat efter stigande marginaler i divisionen bredbandstjänster.

Bolaget flaggar för att investeringarna kan komma att dämpas något för att bevara det starka kassaflödet som under kvartalet reducerat nettoskulden med 3 miljarder kronor.

Värderingsmässigt har Telia Sonera hamnat på efterkälken jämfört med internationella konkurrenter. Bolaget värderas nu med 15 procents rabatt och väsentligt mycket lägre än kollegorna i USA och Kina. Bolaget handlas till åtta gånger nästa års vinst. Detta är lågt med tanke på den starka positionen på hemmaplan och innebär även att den strategiskt viktiga portföljen i öst värderas för lågt. Vi köper med riktkurs 45 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF