Probi återupptar utdelning

Probiotikabolaget Probi redovisar ökade intäkter och resultat i fjärde kvartalet 2019 jämfört med samma kvartal i fjol. Bolaget återupptar utdelningen.

Nettoomsättningen steg med 1,8 procent till 166 miljoner kronor (163).

Rörelseresultatet blev 34,5 miljoner kronor (30,6), med en rörelsemarginal på 20,8 procent (18,8).

Resultatet före skatt var 33,0 miljoner kronor (30,9).

Resultatet efter skatt blev 25,8 miljoner kronor (23,9). Resultat per aktie hamnade på 2,27 kronor (2,10), vilket innebär en ökning med 8,1 procent mot föregående år.

Probi föreslår 1,00 krona per aktie i utdelning, jämfört med föregående år då ingen utdelning lämnades.

– Året 2019 avslutades med en tydlig återhämtning efter ett svagt tredje kvartal. Regionen Americas återvände till tillväxt och även EMEA stabiliserades medan APAC hade ett sämre fjärde kvartal. Under kvartalet tog vi ett viktigt steg in i Italien tillsammans med ett lokalt läkemedelsbolag med stark position på marknaden. Vi tecknade även viktiga exklusiva leveransavtal i USA med våra två största kunder på den amerikanska marknaden. I Indien vann vi en större upphandling tillsammans med en kund som ger en god grund för tillväxt i APAC-regionen, kommenterar vd Tom Rönnlund i bokslutskommunikén.

– Efter ett utmanande år med en organisk försäljning i nivå med föregående år känner jag tillförsikt till att vi under 2020 ska öka vår tillväxttakt. Vi har ett tydligt fokus på att bredda försäljningen av vårt premiumsegment till nya kunder och marknader, en mycket respekterad produktportfölj, stärkt produktionsförmåga och ett fantastiskt team med unik kompetens inom probiotika. Det ger oss alla förutsättningar att driva tillväxt och lönsamhet. Jag ser fram emot ett spännande 2020 där vi som team fortsätter att arbeta för vår vision: ”Probi – First in Probiotics”, kommenterar Tom Rönnlund.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.