Professor: Skidorter i södra svenska fjällen utdömda om 50 år

Klimatförändringar och en stigande medeltemperatur leder till varmare vintrar. Om 50 år kommer skidanläggningarna i de södra svenska fjällen att vara utdömda, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi till SvD Näringsliv på måndagen.

Vid en tre graders global uppvärmning väntas skidorterna få problem.

“Norra Dalarna med orter som Sälen och Idre kommer att få fler och fler år när det är problem med snötillgången”, säger Michael Tjernström till SvD.

Skistar svenska verksamhet finns i Sälen, Åre, Vemdalen samt Hammarbybacken.

Enligt Skistars hemsida har Skistars största destination, sett till antalet skiddagar, Sälen 89 öppna pister av totalt 101 pister.

I Vemdalen är 56 av totalt 58 pister öppna medan motsvarande siffror för Åre 69 av totalt 88 pister.

Hammarbybacken har ingen av sina sex pister öppna för säsongen.

Samtliga av Skistars svenska destinationer, förutom Hammarbybacken, har i nuläget ett snöläge med 40 centimenter snö eller mer.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här