Räntorna stiger inför Fed-mötet
Bland valutorna fortsatte den dollarförstärkning som inleddes i går eftermiddag, även om den delvis reverserades under eftermiddagen. Kronan slutade oförändrad efter ett penningpolitiskt protokoll från Riksbanken som inte bjöd på några stora överraskningar.
En av de sista amerikanska statistikpusselbitarna inför Fed-mötet blev USA:s konsumentprisindex som sjönk 0,1 procent i augusti jämfört med juli, vilket var aningen svagare än väntat. Utfallet fick dollarn att försvagas något. Barclays Capital såg vissa svaga tendenser i siffrorna, men lämnar sin BNP-tillväxtprognos för kvartalet oförändrad.
Energipriserna sjönk med 2,0 procent mellan månaderna, medan matpriserna steg med 0,2 procent. Kärnprisindex ökade 0,1 procent, i linje med förväntan.
Det amerikanska husmarknadsindexet NAHB ökade ett snäpp till 62 i september, vilket var strax över förväntan.
“Dagens rapport är i linje med vår prognos. Såvida inget oväntat händer förväntar vi oss att husmarknaden fortsätter att röra sig framåt i en stadig, blygsam takt under återstoden av året”, sade NAHB:s chefsekonom David Crowe.
Riksbanken presenterade protokollet från sitt senaste penningpolitiska möte. SEB anser att det nu är mindre sannolikt att Riksbanken sänker reporäntan i oktober, om inte inflationsstatistiken överraskar på nedsidan. Detta då Riksbanken ser ut att vara nöjda med den nuvarande inflationsutvecklingen och verkar säkra på att man lyckats med att vända trenden.
Fokus ligger på fortsatt stigande inflationstrend och inte så mycket på månatliga avvikelser mot Riksbankens prognoser, enligt SEB.
“Överlag bjöd inte protokollet på några större överraskningar. Vi tror att sannolikheten väger över för ytterligare åtgärder från Riksbanken, även om det väger jämnt”, resonerar Nordea samtidigt.
SEB:s sparbarometer visade under förmiddagen på en minskad nettoförmögenhet för de svenska hushållen för första gången på elva kvartal med anledning av nedgången i aktierelaterade tillgångar. Samtidigt var nysparandet rekordhögt under det andra kvartalet.
Pundet stärktes efter att arbetslösheten i Storbritannien sjönk med 0,1 procentenhet till 5,5 procent i juli. Analytikerna hade väntat sig en oförändrad nivå. Samtidigt steg lönerna med den högsta takten på över sex år.
“Sammantaget pekar detta på att Bank of England kan överväga att normalisera penningpolitiken tidigare snarare än senare”, kommenterar BK Asset Management.
Inflationsdata för EMU inkom något lägre än det preliminära utfallet och marknadens förväntan vid +0,1 procent i årstakt. Revideringen kommer sannolikt att öka spekulationerna om fler åtgärder från ECB, enligt vissa bedömare. Dessutom föll ökningstakten i arbetskostnaderna i det andra kvartalet gentemot föregående kvartal.
Europeiska centralbanken har utrymme att utöka sitt kvantitativa lättnadsprogram då det är litet i förhållande till andra liknande program. Det sade ECB:s vice ordförande Vitor Constancio under morgonen.
Vidare har OECD sänkt sina tillväxtprognoser för den globala ekonomin för 2015 och 2016, med hänvisning till turbulensen kring utvecklingen i Kina – som nu bedöms utgöra huvudrisken för den globala ekonomin.
“Den globala tillväxten kommer att fortsatt vara under sin genomsnittliga nivå under 2015. En viss förstärkning väntas under 2016, men tvivel angående den framtida potentiella tillväxten fortsätter att öka”, säger OECD.
Rysslands bruttonationalprodukt sjönk med 3,9 procent under perioden januari-augusti 2015, uppgav Rysslands ekonomiminister Alexei Ulyukayev. Utfallet för helåret 2015 kan enligt ministern komma att bli i samma nivå, vilket vore lägre än den ryska regeringens tidigare prognos.
Kreditvärderingsföretaget Standard & Poors ser en negativ trend för ryska bankers ekonomiska risker i kölvattnet av den ekonomiska inbromsningen i Ryssland under 2015 och svaga återhämtningsutsikter.
Standard & Poors har samtidigt sänkt kreditbetyget för Japans långsiktiga upplåning till A+ från tidigare AA-.
“Vi anser att sannolikheten för en tillräckligt stark ekonomisk återhämtning för att återställa det ekonomiska stödet för landets kreditvärdighet, som hänger ihop med vår tidigare bedömning, har försvagats”, skrev S&P.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.