Rapportfall för Essity

Hygien- och hälsobolaget Essity faller på börsen efter ett bokslut med höjd utdelning och ett vinstlyft i fjärde kvartalet. En varning för att priserna pressas i konsumentled bidrar till nedgången.
Rapportfall för Essity - omx-stockholmsbörsen-700-161220_binary_6813415.jpg

Essity-aktien faller med över fyra procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen, som i övrigt stiger svagt.

Förhandlingar om prissättningen har nyligen avslutats enligt Essity. De har resulterat i en uppgörelse om prissänkningar i hela Europa när det gäller konsumentprodukter, vilket kommer att pressa resultatet under första kvartalet 2020.

Vinsten före skatt steg till 4 235 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal. Under motsvarande kvartal ett år tidigare gjorde Essity en vinst på 2 980 miljoner kronor.

Omsättningen steg samtidigt 8 procent till 33,7 miljarder kronor.

Vinsten påverkades positivt av högre priser, en förbättrad så kallad produktmix och högre försäljningsvolymer, enligt Essity, som är nummer två i världen på toalettpapper och servetter. Därtill bidrog lägre kostnader för råmaterial och energi.

Kostnadsbesparingarna ökade dessutom vinsten med 206 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en höjning av utdelningen till 6:25 kronor per aktie, upp från 5:75 kronor per aktie ett år tidigare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets