Ratos mot strömmen på börsen

Stockholmsbörsen fortsatte att stiga under fredagsförmiddagen med uppgångar i de flesta sektorer. Ratos gick mot strömmen efter en kvartalsrapport som innehöll stora projektförluster i Norge.
Ratos mot strömmen på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Vid klockan 11.55 hade OMXS30 ökat 1,2 procent till 1.513 och aktier för cirka 4,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Även de ledande indexen i Frankfurt och Paris var upp mellan 0,7 och 0,9 procent.

Inom OMXS30 befann sig samtliga aktier vid lunchtid på plus. Högt upp i listan syntes SCA, Hexagon, Electrolux och Alfa Laval som alla steg över 2 procent.

Ratos föll tungt efter sin rapport där resultatet återigen tyngdes av projektförluster i det norska byggbolaget Hent.

”Man kan aldrig utesluta kommande nedskrivningar, men nu har vi gjort detta och oron är betydligt mindre nu än tidigare”, sade Ratos vd Jonas Wiström till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien backade 15 procent.

Även värmeteknikbolaget Nibe tappade 5,5 procent i spåren av kvartalsrapporten som innehöll ett resultat som var lägre än vad analytikerna väntat sig. Framför allt var det affärsområdet Nibe Stoves som utmärkte sig resultatmässigt negativt. Bolaget är dock ”försiktigt positivt” till 2019 som helhet, enligt vd Gerteric Lindquist.

Holmen, som steg drygt 2 på torsdagens rapport, avancerade ytterligare 7,3 procent till 212:80 kronor på fredagen. Bolaget har fått höjda rekommendationer av såväl SEB som Nordea – i båda fallen till köp från tidigare behåll. Riktkursen har även höjts i båda fallen, av Nordea till 223 kronor från 214 och av SEB till 230 kronor från 205.

Engångskostnader och svag utveckling i det nyligen förvärvade finländska Coronaria Hoiva tyngde omsorgsbolaget Humanas resultat som vände till en förlust på 2 miljoner kronor i det andra kvartalet (-47).

”Intäktsmässig växer de (Coronaria Hoiva) tvåsiffrigt, men sedan är jag besviken över deras lönsamhet vid övertagandet och det kommer vi jobba på att förbättra”, sade Rasmus Nerman till Direkt.

Aktien var som mest ner närmare 15 procent, men låg vid lunchtid på minus 8 procent.

Även Björn Borg föll kraftigt efter rapport. Bolagets nettoresultat för andra kvartalet försämrades till -2,3 miljoner kronor, att jämföra med en vinst på 1,5 miljoner motsvarande kvartal i fjol. ”Vi gör ett svagt kvartal”, kommenterade vd Henrik Bunge i rapporten och aktien sjönk 9,7 procent.

Ica, som var upp nära 11 procent på torsdagen efter en stark rapport för det andra kvartalet, har sänkts till sälj av Nordea, som anger riktkursen till 405 kronor. Matkedjan har samtidigt fått en höjd riktkurs av SEB – 380 kronor mot tidigare 330. Aktien var ned 0,9 procent till 480:80 kronor under hög omsättning.

Bland övriga rapporterande bolag stärktes industrigruppen Volatis aktie drygt 6 procent. Såväl omsättningen som ebita-resultatet ökade kraftigt under årets andra kvartal.

I motsatt riktning rörde sig Endomines som gjorde en större förlust i det andra kvartalet jämför med samma period föregående år. Aktien backade 6,7 procent.

Backade gjorde även bilbesiktningsbolaget Opus trots ett ebitda-resultat för andra kvartalet som var i linje med analytikernas förväntningar. Omsättning och nettoresultat var något lägre än väntat och aktien tappade 7,6 procent.

Solenergibolaget Soltechs samägda bolag i Kina, ASRE, har fått en order som beräknas ge 8,8 miljoner kronor under avtalets 20-åriga löptid. Aktien stärktes 3,7 procent.

Sedana Medical lyfte 6 procent till 128:20 kronor efter att ha fått sin riktkurs kraftigt höjd av Pareto – till 200 kronor från 123.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.