Råvaropriserna faller tillbaka

Råoljepriserna har sjunkit något under tisdagsmorgonen, efter att ha ökat något under måndagen.

”Förväntningar om minskat utbud i USA var det huvudsakliga stödet”, kommenterade ANZ angående måndagens prisutveckling. Enligt analytikernas prognoser förväntas USA:s råoljelager ha sjunkit för sjunde veckan i rad under förra veckan.

I Irak har det hänt en del den senaste tiden där kurdiska trupper har bromsat upp IS framfart, efter flyginsatser från USA. Kurderna ska vidare förses med tyngre beväpning.

Det politiska läget ändrades även under gårdagen då Iraks president Fuad Masoum utsåg Haider al-Abadi, vice talman i parlamentet, till premiärminister och bad honom att bilda en ny regering. Därmed förbigicks den sittande premiärministern Nuri al-Maliki.

Maliki har därefter svarat med att beslutet var en ”farlig kränkning” av konstitutionen och lovade att ”fixa misstaget”.

Iraks oljeminister Abdul Kareem al-Luaibi har uppgett att Iraks råoljeexport kan komma att överstiga 2,5 miljoner fat om dagen i augusti, vilket skulle innebära en uppgång med 2,5 procent från juli.

Från Ukraina kom rapporter om att ryska trupper återvänt till sina baser, efter att ha avslutat militärövningen nära Ukrainas gräns. NATO kommenterade dock att det inte finns några tecken på att Ryssland dragit tillbaka sina trupper från gränsen och att det fortsatt är hög sannolikhet att Ryssland kan ingripa i östra Ukraina.

Basmetallpriserna har visat blandad utveckling under morgonen, efter att ha stigit under gårdagen i linje med ökad riskaptit och stigande börser.

”Basmetallpriserna stängde mestadels högre då investerarna återvände till risktillgångar efter att spänningarna verkar ha lättat i Irak, Gaza och Ukraina. Aluminium steg också marginellt till den högsta nivån på två veckor då LME:s aluminiumlager fortsatte att sjunka”, skriver Commonwealth Bank under morgonen.

Klockan 10.00 presenterar International Energy Agency (IEA) sin senaste månadsrapport och klockan 18.00 väntas USA:s energidepartement presentera sin månadsrapport, vilka kan tilldra sig visst intresse. På tisdagens agenda står även bland annat tyska ZEW-index som presenteras klockan 11.00 och USA-siffror över NFIB konfidensindikator för småföretag klockan 13.30.

Sent i kväll, klockan 22.30, presenterar branschorganisationen API oljelagerstatistik för USA. Den officiella statistiken presenteras som vanligt på onsdagen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.