Red Valör: Bakom rubrikerna

Det som alla proffs i media och kapitalplaceringskretsarfruktar mest är det förhatliga tillstånd som i branschmun kallasför sideways, alltså sidledes börsutveckling.

Många dagsaktuella frågor – bankfusionsvågen, börsbubblan, år2000-problemet, potensmedelsgenombrottet och Prosolviaskandalen,för att blott nämna några – har blivit grovt felpresenterade idebatten. I vissa fall rör det sig om rena skenmanövrar. Du ärlurad! Just nu pågår ett antal komplotter inom näringsliv ochpolitik. Syftet är att hålla så många som möjligt sysselsattamed att debattera fel saker, eller i värsta fall rätt saker avfel skäl. Allt för att de som verkligen styr och ställer skallkunna fortsätta med just det. Utan inblandning. Bankfusionsvågenär en enda gejser av desinformation. I media och näringslivbeskrivs fenomenet som en nödvändig strukturförändring i enalltmer global bransch. Men vad handlar det egentligen om? ISverige har vi just nu fyra banker kvar.

Överallt länkar bankerna ihop sig på hemmakontinenten. Nästasteg är interkontinentala jättar av typen The Peoples-Chinese–Deutsche-Bank One. Därefter är steget inte långt till denglobala monopolisten Ban-King-Kong. Och det är då allauppköpspremier som Du käre läsare så villigt amorterar nedvillalånet med, betalar sig på allvar.

Börsbubblan. Har Du någon gång funderat över varför alladebattörer enbart tycks fokusera på möjligheterna till fortsattuppgång eller risken för ett rejält fall? Just det. Det som allaproffs i media och kapitalplaceringskretsar fruktar mest är detförhatliga tillstånd som i branschmun kallas för sideways,alltså sidledes börsutveckling. Noll procent hitan eller ditan.Inga feta rubriker. Ingen hetsstämning, inget fondinflöde ochinget courtage. Hemska tanke! Bäst att piska upp stämningen igen!Genombrottet för det potenshöjande medlet Viagra har feltolkatsfullständigt av börserna världen över. Att medelålders mänvärlden över får bättre möjligheter till praktisk demonstrationav sin potens är ingenting för börsspekulanter att jubla över,tvärtom. Många storfusioner är ju när allt kommer omkringtillkomna just för att kompensera de ledande befattningshavarnasslaka uppenbarelse i sänghalmen. Så snöpligt om framtidastoraffärer skulle kunna stoppas genom att styrelsen skriver utlitet piller till företagsledningen i stället! Billigare förägarna, förstås.

Prosolvia. Mycket tyder visserligen på att den ökadeuppmärksamheten kring bolagets bokföring är berättigad, men ärdet någon som undrar hur det kan komma sig att Prosolviassvårigheter kom i dagen just nu? Just det: det pågår enkvartalsrapporteringssäsong där ute, gott folk. Vi snackardessutom om första kvartalet nittioåtta, det kvartal dåsignalerna om prishöjningsmöjligheter trots nollinflation, omexpansionsmöjligheter trots Asien och om nollinflation trots USA–tillväxten skulle vädras och diskuteras. I stället för attdebattera de viktiga frågorna hänger vi alla som dumma gamaröver ett litet datakonsultföretags kundfordringar, för övrigtett ämne som nittio av hundra ekonomijournalister inte behärskar.År 2000-problemet är kanske den listigaste skenmanövern av demalla. Här fanns två tydliga intressen: tjänsteföretagen med sinaständigt ökande kostnader och datakonsultbranschen med sinasvårigheter att skaka fram kompetent personal till alla projekt.Någon kom på det: Sekelskiftesproblematik! Där har vi det! ochproblemet Y2K var fött. Datakonsulterna kan plötsligt förklaravarför de egentligen inte kan åta sig några som helst störreuppdrag just nu, och varför de – i de fall detta ändå går atttvinga fram – bara kan leverera skräp. Banker, försäkringsbolag,offentlig förvaltning etcetera kan på ett nöjaktigt sättförklara varför deras kostnader skenar i väg just nu. Och viandra sväljer, fånleende, hela smörjan.

Så där håller det på. Håll denna spalt inpejlad ävenfortsättningsvis, så lovar Valör att hålla Dig informerad om vadsom egentligen händer, när det händer.

DAGENS NYHETER NUMMER 116DAGENS NYHETER NUMMER 116

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco