Reinfeldt sätter käpp i hjulet för Juncker

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ifrågasätter nu att EU-parlamentet ska utse ersättaren för EU-kommissionens avgående ordförande José Manuel Barroso. Reinfeldt sätter därmed ytterligare käppar i hjulen för Jean-Claude Junckers kandidatur. Det rapporterar Financial Times.

”För mig och för Sverige måste vi ifrågasätta processen i sig själv. Vi stödjer inte den här idén då det skulle göra det omöjligt för andra kandidater och utesluta många potentiella kommissionsordföranden”, säger Reinfeldt till FT.

Kommentaren kommer inför ett tvådagarsmöte i Harpsund mellan Reinfeldt, Storbritanniens premiärminister David Cameron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

Den konservativa EPP-gruppen fick flest mandat i parlamentet, och EPP-gruppens kandidat Jean-Claude Juncker utnämnde sig till näste EU-kommissionsordförande. Men David Cameron har hotat att tidigarelägga Storbritanniens folkomröstning om ett utträde ur EU om Juncker blir ny kommissionsordförande.

I helgen har spekulationer om Fredrik Reinfeldt som kompromisskandidat seglat upp i bland annat brittiska Telegraph. En annan kandidat som nämns är IMF-chefen Christine Lagarde.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco