Rejält stigande marknadsräntor

De svenska marknadsräntorna steg rejält under torsdagen, i linje med räntorna i Europa. Förväntningar om en stark sysselsättningsstatistik från USA imorgon, stark amerikansk statistik under eftermiddagen i kombination med ett fortsatt stigande oljepris, bidrog till att sätta upp räntenivåerna.

Euron tappade en del mot såväl kronan som dollarn. Dollarförstärkningen satte fart efter statistiken som presenterades klockan 14.30.

Antalet nya arbetssökande i USA sjönk med 25.000 personer till 315.000 personer under vecka 18, vilket är den lägsta nivån på tre och ett halvt år.

Marknaden spådde att antalet nya arbetssökande skulle uppgå till 335.000. Arbetarnas produktivitet i de amerikanska företagen steg som väntat med 3,5 procent under det första kvartalet 2004 mot kvartalet innan, enligt preliminär statistik.

Enhetsarbetskostnaden steg samtidigt med 0,5 procent under kvartalet, vilket var högre än förväntningarna om en minskning med 0,4 procent.

Den brittiska centralbanken, Bank of England, beslutade som väntat att höja sin viktigaste styrränta, base rate, med 25 punkter till 4,25 procent. Centralbanken uppgav samtidigt att det är sannolikt att ett inflationstryck byggs upp.

Bostadsmarknaden väntas fortsatt vara oväntat stark. Undersökningar pekar på att ekonomin fortsätter att stärkas samtidigt som råvarupriserna stigit markant och det lediga kapacitetsutrymmet är begränsat.

Detaljhandeln fortsätter även att vara robust, enligt Bank of England. ECB:s beslut om att lämna styrräntan oförändrad vid 2,00 procent reflekterar utsikterna för prisstabilitet på medellång sikt och den nuvarande räntenivån anses därför vara lämplig.

Den europeiska centralbanken har för närvarande ingen bias angående räntan utan håller alla möjligheter öppna. Det sade Jean-Claude Trichet, chef för ECB, i anslutning till styrräntebeskedet.

Bedömningen skiljer sig inte från mötet förra månaden, uppgav Trichet.

“Med den senaste försvagningen av euron och något bättre näringslivsförtroende är sannolikheten för en räntesänkning från ECB under loppet av de kommande månaderna väldigt liten, även om den politiska pressen för en räntesänkning fortfarande är väldigt stort. ECB kommer givetvis att fortsätta att vara mjuka i tonen för att hålla de europeiska räntorna nere och euron lugn”, skrev Danske Bank i en kommentar.

ECB bedömer att inflationen inom EMU kommer att ligga omkring, eller något över två procent under de kommande månaderna med en viss volatilitet.

Baseffekter av energipriser och oljepriserna påverkar inflationen och speciellt oljepriset innebär en inflationsrisk på kort sikt, enligt Trichet.

Handelsbanken räknar med att den svenska bruttonationalprodukten (BNP), ökar med 2,9 procent 2004, med 3,2 procent 2005 och med 2,5 procent 2006, enligt den senaste konjunkturrapporten som presenterades idag. Vid den senaste rapporten, daterad 21 januari 2004, spådde banken en BNP-tillväxt på 2,5 procent 2004 och en tillväxt på 3,0 procent 2005.

Konsumentpriserna (KPI) bedöms, enligt Handelsbanken, öka med 0,7 procent 2004, med 1,7 procent 2005 och med 2,2 procent 2006. Den tidigare prognosen löd på en ökning i KPI med 1,0 procent 2004 och 2,1 procent 2005. Den underliggande inflationen, UND1X, bedöms öka med 0,9 procent 2004, med 1,5 procent 2005 och med 2,0 procent 2006.

Den förra prognosen var 0,8 procent 2004 och 1,7 procent 2005. Den öppna arbetslösheten beräknas uppgå till 5,5 procent (5,1) av arbetskraften 2004, till 5,2 procent (4,6) 2005 och till 4,8 procent 2006.

Reporäntan väntas ligga oförändrad på 2,00 procent inom sex månader och väntas stiga till 2,50 procent inom tolv månader, enligt Handelsbanken.

Tillväxten i Kina väntas bromsa in till en mer uthållig nivå framöver. Det sade USA:s centralbankschef Alan Greenspan under onsdagen.

Inbromsningen i den kinesiska ekonomin väntas innebära att priserna på råvaror sjunker, genom att efterfrågan minskar.

USA:s budgetunderskott är ett stort stabilitetshinder på lång sikt eftersom det inte kommer att korrigeras av marknadskrafter, vilka stabiliserar andra obalanser.

USA:s bytesbalansunderskott och hushållens skuldbörda ger däremot inte upphov till någon överdriven oro och väntas justeras problemfritt.

Det sade Alan Greenspan, chef för Federal Reserve, under dagens tal i Chicago med rubriken “Globalization and innovation”.

Greenspan kommenterade inte den aktuella penningpolitiken i talet. Orderingången till den tyska tillverkningsindustrin sjönk med säsongsjusterade 0,7 procent i mars mot månaden innan.

Bedömare hade väntat en uppgång på 0,6 procent mellan månaderna. Storbritanniens inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 59,0 i april, strax över förväntningarna. Föregående månad uppgick index till 58,7.

Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

Kvar på dagens agenda står Federal Reserves protokoll från det penningpolitiska mötet den 2 mars vid 20.00 Imorgon (fredag) väntas amerikansk sysselsättnings- statistik för april månad.

Motsvarande statistik för mars startade den kraftiga ränteökningstrenden för knappt en månad sedan och aprilstatistiken lär också kunna få avgörande betydelse för den kommande tidens utveckling.

Efter ett par timmars handel handlades den amerikanska tioårsräntan oförändrad vid 4,59 procent samtidigt som trettioåringen låg kvar vid 4,37 procent.

Vid stängningen hade den svenska decemberväxeln stigit en punkt till 2,11 procent. Femårsräntan (1043) var upp med nio punkter till 3,90 procent och tioårsräntan (1041) hade stigit åtta punkter till 4,63 procent.

Den tyska tioårsräntan var upp fem punkter till 4,20 procent. Räntegapet uppgick till 43 punkter (40). Kronan hade försvagats 1,15 öre mot dollarn som noterades i 7,5360 kronor.

Mot euron var kronan 3,40 öre starkare vid 9,0950 kronor. Euron var 0,0065 svagare mot dollarn vid 1,2070. Dollarn var 1,19 starkare mot yenen som stod i 109,65. TCW-index sjönk 0,31 till 126,21, vilket indikerar en starkare krona.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.