Rekyl i korten på börsen

Stockholmsbörsen ser ut att kunna stiga något i torsdagens öppningshandel, i en rekyl efter onsdagens stora kursfall.

Antalet nya fall av covid-19-smittade har minskat på en del ställen och vissa länder börjat lätta något på restriktionerna, men läget är fortsatt allvarligt inte minst i USA.

Vid 8.30-tiden var terminen för tyska DAX upp 1,2 procent, FTSE 100-terminen var 0,9 procent högre och CAC 40 var upp 0,2 procent. Förhandeln hos IG-markets indikerade vid samma tidpunkt en uppgång med omkring 0,7 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Även de amerikanska terminerna handlades högre på morgonen.

Asienbörserna hade däremot startat måndagen med nedgångar, pressade av svag ekonomisk statistik samt dystra utsikter för regionen som en följd av utbrottet av covid-19.

Vitvarubolaget Electrolux kan stiga på torsdagen, jämfört med marknaden, tror Pareto Securities och hänvisar till AHAM:s USA-statistik. Leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6, med 5,8 procent i mars, jämfört med samma månad föregående år.

Pareto upprepar sin köprekommendation för Electroluxaktien med riktkursen 160 kronor. SEB står också kvar med köp, men sänker riktkursen till 175 kronor (275). På onsdagen stängde Electrolux på 120 kronor.

Modehandlaren Zalando, som delägs av Kinnevik och som vinstvarnade i slutet av mars, har på torsdagsmorgonen släppt preliminära siffror för det första kvartalet. Bolaget spår ett justerat ebit-resultat mellan -90 till -110 miljoner euro. I det första kvartalet 2019 var motsvarande siffra 6,4 miljoner euro. Zalando hänvisar till lägre försäljningstillväxt samt en lagernedskrivning om 40 miljoner euro. Zalando har dock sett en förbättring under de första veckorna av april.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har redovisat ett förvaltningsresultat på 311 miljoner kronor i det första kvartalet. Väntat var 302 miljoner, enligt Infront. Helårsprognosen överges dock på grund av coronapandemin.

Sektorkollegan Platzer, som ökade sitt förvaltningsresultat till 183 miljoner (148) under första kvartalet, hävdar att det har en låg exponering mot corona.

Nischbanken TF Banks rörelseresultat sjönk till 43,2 miljoner kronor under det första kvartalet (65,6) medan rörelseintäkter däremot ökade med 21 procent till 213 miljoner.

MQ är fortfarande handelstoppad. Stoppet, som kom kring lunch på onsdagen, efter en kursökning på 34,5 procent, beror på ännu icke offentliggjord insynsinformation, enligt börsoperatören Nasdaq.

På rekommendationsfronten:

* Pareto Securities har uppgraderat både Sandvik och Thule till köp, från tidigare behåll.

* Nibe sänks däremot av Pareto till sälj (behåll).

* SEB sänker Stora Enso till behåll (köp)

* SHB höjer Scandic Hotels till köp (behåll)

* Danske Bank, Attendo och Munters har samtliga fått köprekommendationer i Affärsvärldens senaste utgåva.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.