Rekyl väntas på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen kan komma att visa en rekyl uppåt i tisdagens öppningshandel, efter att en tilltagande oro för virusutbrottet i Kina lett till rejäla nedställ på måndagens börser globalt. Situationen ser liknande ut inför handelsstarten i övriga Europa.
Rekyl väntas på Stockholmsbörsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Swedbank, som var först ut att rapportera kvartalssiffrorna av de nordiska storbankerna, kom med en blandad kompott. Även SSAB och Byggmax har presenterat bokslut.

Enligt IG Markets förhandel väntas det svenska storbolagsindexet OMXS30 öppna upp 0,5 procent efter måndagens ras med 2,3 procent till nivån 1.772. De europeiska börsterminerna var också upp omkring 0,5 procent.

I USA föll indexen 1,6-1,9 procent på måndagen och i tisdagens handel i Asien fortsatte nedgångarna på de börser som höll öppet. De kinesiska terminerna tappade också och den kinesiska yuanen var fortsatt svag på tisdagen när marknaden försöker bedöma de ekonomiska effekterna av coronaviruset.

Omkring 4.000 personer har smittats av viruset och antalet döda har stigit till 106, enligt flera medier. Samtidigt har Tyskland fått sitt första bekräftade fall.

Kinesiska myndigheter har trappat upp arbetet med att begränsa spridningen av viruset – bland annat genom att begränsa resandet i landet och förlänga nyårsledigheten.

Hongkongmarknaderna planeras i nuläget att återöppna på i morgon onsdag, efter nyårsfirandet, medan det senaste från Kina är att fastlandsbörserna öppnar på måndag.

Brentoljan har stabiliserats kring nivåer strax över 59 dollar per fat, efter måndagens pristapp. Även prisnivåerna för basmetallerna stabiliserades under tisdagen.

Swedbanks rörelseresultat i kvartalet var något högre än vad analytikerna hade räknat med, vilket dock delvis berodde på högre tradingintäkter än väntat, vilket brukar anses vara lägre kvalitet. Räntenettot var aningen svagare än väntat i spåren av ökad svensk bolånekonkurrens. Samtidigt behövde banken göra mer kreditförlustreserveringar inom oljesektorn. Utdelningen sänktes inte lika mycket som bedömare hade befarat.

Under morgonens telefonkonferens uppgav vd Jens Henriksson att det råder osäkerhet både kring om Swedbank kommer att få böter på grund av brister i arbetet mot penningtvätt, och i så fall hur höga böterna blir. Besked väntas i mars.

SSAB-resultatet var lägre än väntat över hela linjen. Dock ser bolaget en förbättring under det första kvartalet och utdelningen hölls något överraskande kvar på 1:50 kronor.

Byggmax rörelseförlust minskade marginellt till 15,6 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Byggvarukedjan föreslog dock en utdelning på 1:16 kronor, att jämföra med fjolårets utdelning som var noll.

Amerikanska Juniper Networks, som tillverkar nätutrustning och inom vissa områden är sektorkollega till Ericsson och Nokia, föll 2,9 procent i måndagens amerikanska efterhandel efter att ha levererat en svag prognos för det första kvartalet.

Telias förvärvschef Andreas Ekström flaggar i en intervju i SvD för att bolaget nu drar i bromsen för större företagsaffärer efter att ha gjort företagsaffärer på 100 miljarder kronor under de senaste sex åren.

Handelsbanken har höjt riktkursen för Swedish Match till 630 kronor från 620 kronor. Rekommendationen köp upprepas. På måndagen stängde Match-aktien på 538:20 kronor.

På tisdagen är det handelspremiär på Nasdaq First North för det norska biometribolaget Zwipe, som sedan tidigare är listat på Merkur Market vid Oslo Börs.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets