”Riksbanken blir lurad”

Makroanalytiker anser överlag att Riksbankens räntebesked var som förväntat. Men en analytiker håller verkligen inte med.

Det framgår av en rundringning som Nyhetsbyrån Direkt gjort direkt efter Riksbankens besked om att reporäntan höjs med 25 punkter till 4,75 procent och att räntebanan justeras ned.

– Det här var precis som vi trodde. Vi trodde en höjning och att repobanan skulle ned på 4,25 i slutet av prognosperioden. Vi trodde tidigare att de skulle hålla kvar räntan lite längre. Nu måste vi kanske ändra så att sänkningen kommer lite tidigare. Tidigare trodde vi i april, nu lutar vi mer åt att det blir tidigare, kanske i februari, säger Stefan Hörnell, analytiker på Handelsbanken.

Han tycker samtidigt att Riksbankens prognoser är ganska rimliga och att BNP-prognosen ligger väl i linje med Handelsbankens egen prognos.

– De (Riksbanken) är lite oroliga över den svaga produktiviteten, men jag tycker att det är rimligt att en nedgång i konjunkturen gör att man får en svag produktivitetsutveckling under en period. Företagen hinner inte med att säga upp personal i den takt de behöver, enligt Stefan Hörnell.

Knut Hallberg, analytiker på Swedbank, som också hade räknat med både en höjning av reporäntan och med en lägre reporäntebana tycker att beskedet “på marginalen” var åt det mjukare håller.

– Jag tycker att de nästan tagit ned reporäntebanan mer än jag trodde. Sedan tror vi att räntan behöver sänkas ännu mer, men för att vara Riksbanken har de tagit i ganska ordentligt. På det viset är det lite marknadspositivt, säger Knut Hallberg.

– De här två faktorerna med en räntehöjning och en sänkning av reporäntebanan tar delvis ut varandra, men på marginalen tycker jag att det var lite marknadspositivt.

Enligt Knut Hallberg är bakgrunden till att Riksbanken höjde “nog mycket att inflationen fortfarande är hög och kronan har varit svag under sommaren. Men framför allt beror det på att kostnadstrycket i Sverige är högre än vad Riksbanken trodde i somras, vilket beror framför allt på att produktiviteten utvecklats oförmånligt”, enligt honom.

– Samtidigt sänker de reporäntebanan, vilket beror på lägre råvarupriser och lägre tillväxt i både Sverige och omvärlden, säger Knut Hallberg.

Henrik Mitelman, chefanalytiker på SEB Merchant Banking, lyfter fram den betydande revideringen av räntebanan.

– Det visar att Riksbanken har tagit till sig av vad som hänt sedan i juli. Räntebanan indikerar att de sänker i juli nästa år, men vi tror att de sänker redan i februari, säger Henrik Mitelman.

Henrik Mitelman ser räntehöjningen som en sista höjning för att undvika stigande inflationsförväntningar.

– Verkligheten måste ändras radikalt för att Riksbanken inte ska följa kartan. Nu har de gett en tydlig indikation om att den sista höjningen är levererad och nu ser vi fram emot sänkningscykeln, säger Henrik Mitelman.

Sven-Arne Svensson, analytiker på Erik Penser Fondkommission, trodde att Riksbanken skulle lämna styrräntan oförändrad.

– Jag trodde att de skulle ta hänsyn till att oljepriserna, och även jordbruksprodukterna, sjunkit sedan i juli. Istället varnar de för spridningseffekter, men det har vi inte sett ännu, och den dåliga produktiviteten. Men jag tror att de blir lurade av BNP-siffran. Jag tror att den kommer att revideras upp. Det finns risk för en repris från första kvartalet 2005, fast tvärtom, säger Sven-Arne Svensson.

Han tror att det är “lite fifty-fifty” om det blir en sänkning under 2009 och en till 2010.

– Det verkar som de struntar i sina egna låga BNP-prognoser, säger Sven-Arne Svensson.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF