Riksbankens direktion enig om bilden av ekonomin

Riksbankens direktion var vid mötet i början av juli enig om den bild av den ekonomiska utvecklingen och inflationsutsikterna som beskrevs i utkastet till penningpolitisk rapport.

Det framgår av protokollet från mötet den 2 juli när det oväntade beslutet att sänka reporäntan från 0,75 till 0,25 procent togs. Marknaden hade bara räknat med en reporäntesänkning till 0,50 procent enligt SIX News analytikerenkät.

“Direktionen var enig om att det nu behövs en ännu mer expansiv penningpolitik mot bakgrund av att inflationen har blivit lägre än väntat, att inflationstrycket bedöms bli lägre och att prognosen för internationella styrräntor är nedreviderad”, heter det vidare.

Olika ledamöter gjorde emellertid olika bedömningar om hur mycket reporäntan behövde sänkas vid detta penningpolitiska möte. En majoritet bedömde som bekant att det var lämpligt att sänka reporäntan med 0,5 procentenheter till 0,25 procent, medan Stefan Ingves och Kerstin af Jochnick reserverade sig och bara ville sänka reporäntan till 0,50 procent.

Majoriteten bedömde att det var lämpligt att senarelägga en första höjning till slutet av 2015, vilket också meddelades vid beskedet.

“Då bedöms räntan successivt börja höjas för att uppgå till strax över 2 procent under senare delen av 2017. Syftet med den kraftiga sänkningen av reporäntan och revideringen av reporäntebanan är att sända en tydlig signal om att en stigande inflation nu är den viktigaste uppgiften för penningpolitiken”, heter det i protokollet.

Under mötet diskuterades penningpolitik i en liten öppen ekonomi och hur Sverige positionerar sig i ett internationellt sammanhang mot bakgrund av att återhämtningen är ojämn på olika håll i världen avseende tillväxt och att räntepolitiken också skiljer sig åt. Direktionen diskuterade även behovet av att åtgärder vidtas för att hantera risker med hushållens skuldsättning, uppges det.

Det låga ränteläget innebär att risken ökar för att ekonomin utvecklas på ett sätt som inte är långsiktigt hållbart, heter det i protokollet.

“Direktionen var därför enig om att det nu är ännu mer angeläget att andra politikområden vidtar åtgärder för att hantera riskerna med hushållens skuldsättning och utvecklingen på bostadsmarknaden”, står det att läsa.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB