Riksbankens nya räntebesked

I dag gav Riksbanken besked om den nya reporäntan.

Riksbanken beslutade vid sitt senaste penningpolitiska möte, tisdagen den 28 april, att lämna reporäntan oförändrad vid -0,25 procent.

Det framgår av ett pressmeddelande.

“Den expansiva penningpolitiken har en positiv effekt på svensk ekonomi och inflationen har börjat stiga. För att säkerställa att denna utveckling fortsätter har Riksbankens direktion beslutat att köpa statsobligationer för ytterligare 40-50 miljarder kronor. Därtill sänks reporäntebanan påtagligt jämfört med beslutet i februari. Reporäntan lämnas oförändrad på ?0,25 procent men kan sänkas ytterligare. Först under andra halvåret 2016 väntas räntan långsamt höjas. Dessa åtgärder och beredskapen att göra mer understryker att Riksbanken värnar inflationsmålets roll som nominellt ankare för pris- och lönebildningen”, skriver Riksbanken.

Enligt SIX News enkät räknade 11 av 14 ekonomer och analytiker med att räntan skulle sänkas. 6 av dessa räknade med att sänkningen skulle bli till -0,50 procent. Tre trodde på oförändrad ränta.

I genomsnittet var analytikernas prognos för reporäntan -0,40 procent.

Riksbanken sänker prognosen för reporäntebanan i samband med att man beslutat att lämna reporäntan oförändrad vid -0,25 procent, att man köper statsobligationer för 40-50 miljarder och har beredskap att göra mer.

Av de analytiker i SIX News enkät som angett en förväntad räntebana spådde 6 av 6 att räntebanan skulle sänkas.

Enligt reporäntebanan förväntar sig Riksbanken att styrräntan ligger vid -0,26 procent i genomsnitt under det andra kvartalet 2015 (-0,11 procent var bedömningen vid mötet i februari).

Prognosen är -0,29 procent för det andra kvartalet 2016 (-0,12), 0,24 procent för det andra kvartalet 2017 (0,83) och 0,78 procent för det andra kvartalet 2018.

I årsgenomsnitt väntar sig Riksbanken att reporäntan uppgår till -0,2 procent 2015 (-0,1) och -0,2 procent 2016 (0,0). Årsgenomsnittet för 2017 förväntas komma att hamna på 0,3 procent (0,9).

Riksbanken meddelade i samband med dagens penningpolitiska besked att statsobligationsköpen kommer att utökas med 40-50 miljarder kronor.

Av de nio analytiker i SIX News enkät som uttalat sig om obligationsköp trodde samtliga att köpen skulle utökas, med i genomsnitt cirka 40 miljarder kronor, från nuvarande program på 40 miljarder kronor. Spannet var mellan 20-50 miljarder kronor.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.