Risk för trist börsvecka
Föregående veckas börshandel inleddes med kraftiga fall bara för att följas upp med nästan lika stora uppgångar under återstoden av veckan. Slutfacit för Stockholmsbörsen blev därför bara en mindre nedgång om 0,2 procent. Börsutvecklingen är symtomatisk för handeln under den senaste månaden där volatiliteten gradvis har ökat sedan andra halvan av oktober samtidigt som OMXS30-index endast rört sig inom intervallet 920 till 950 punkter sedan den 15 oktober. Ett spann motsvarande 3,2 procent.
Normalt brukar denna typ av rörelse ur ett tekniskt perspektiv betyda att börsen är på väg att göra ett större ryck åt ettdera hållet. Dessvärre talar mycket för att rörelsen denna gång sker på nedsidan. Nu tror förvisso Affärsvärldens börsredaktion på att den nuvarande börstrenden alltjämt är positiv. Men tidigare försök att bryta igenom starka motstånd likt den nuvarande på 950-nivån har under 2009 krävt ett antal försök. Att börsen skulle lyckades med ett genombrott i närtid när handeln går in i en nyhetsfattigsperiod, precis efter en rapportsäsong och med merparten av den viktiga makrostatistiken för månaden bakom sig, känns mindre sannolikt.
Visst. Rapporterna för det tredje kvartalet har varit bra rent siffermässigt. Hela tre fjärdedelar av börsbolagen har enligt SME Direkts sammanställningar slagit analytikernas förväntningar när rapportperioden nu börjar ebba ut. Värderingen på Stockholmsbörsen kan heller inte beskyllas för att vara särskilt hög, trots att kurserna rusat med över 40 procent sedan årsskiftet. Räknat på börsens 30 största bolag uppgår p/e-talet till 16,9 räknat på 2010 års prognoser. Samtidigt finns det en sund skepsis bland placerarna mot företagens resultat på medellång sikt eftersom merparten av förbättringen anses komma från kraftfulla besparingsåtgärder.
Om börsen ska orka dra vidare krävs det att företagen i kommande rapporter inte bara kan visa tecken på ett trendskifte. Bolagen måste också visa upp en förbättring i underliggande efterfrågan. Innan vi är där fortsätter marknaden att styras av makrodata i form av olika inköpschefsindex och arbetslöshetsstatistik. Förra veckans amerikanska arbetsmarknadssiffror för oktober var en bra signal på att börsfolkets förväntningar ligger i fas med den faktiska utvecklingen. Fortsätter den trenden kan börsutvecklingen komma att bli en behaglig resa framöver. Stalltipset för den kommande veckan blir ändå att marknaden fortsätter att röra sig i små intervall, med dragning nedåt, samtidigt som enskilda dagar kan komma att bjuda på större svängningar på såväl upp- som nedsidan.
Rapportfloden har dock inte sinat fullt ut. I dag onsdag, kommer veckans viktigaste rapporter för det tredje kvartalet, Securitas och Lundin Petroleum. Men där slutar också likheterna. Securitas är om uttrycket tillåts, säkerheten själv genom sina stabila intäkter medan Lundin Petroleums resultat sällan brukar vara huvudnumret i rapporten, beroende på utfallet av diverse prospekteringar och borrningar. Kursutvecklingen skiljer sig därtill bolagen emellan genom att Securitas över huvud taget inte hängt med övriga börsen i år och endast stigit med runt 10 procent. Lundin Petroleum dubblade sin aktiekurs mellan mars och maj. Sedan årsskiftet har ligger bolaget plus knappt 50 procent.
Inför onsdagens rapporter är standardavvikelsen för Securitas endast 2 procent mellan högsta och lägsta prognosen bland analytikerna. Motsvarande siffra för Lundin Petroleum är 42 procent. I Securitas fall har marknaden varit rädd för en sämre marginalutveckling beroende på stigande kostnader, men de lågt ställda förväntningarna gör att aktien bör kunna överraska. För Lundin Petroleum är förhoppningarna desto högre, inte minst sedan oljepriset rusat med cirka 70 procent sedan årsskiftet. Problemet är bara att de sista 30 procentenheterna av prisuppgången kommit efter utgången av det tredje kvartalet. Återstår att se om marknaden tagit ut för mycket i förskott.
Nu i Veckan
ONSDAG D
* Rapoporter: Lundin Petroleum, Securitas.
TORSDAG
* Rapporter: East Capital Explorer,
Proffice.
FREDAG
* Tyskland: BNP (prel)
3:e kvartalet.
* USA: Michigan-index (prel) november.
MÅNDAG
* H&M: Presenterar försäljningssiffror för oktober.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.