Ronnie Leten: Styckningen har diskuterats under lång tid

På måndagen offentliggjorde Atlas Copco att bolagets ska delas upp i två delar och att Ronnie Leten slutar efter åtta år som vd på bolaget. "Det är rätt läge nu", säger han till Affärsvärlden.

Ronnie Leten har arbetat på Atlas Copco sedan 1985, varav de åtta senaste åren som vd. Nu lämnar han företaget och flyttar tillbaka till hemlandet Belgien.

Hans ersättare på vd-stolen blir Mats Rahmström som i nuläget arbetar som chef för Atlas Copcos affärsområde Industriteknik.

– Det här är mitt beslut och det är rätt läge eftersom det finns en bra ersättare på vd-posten, säger Ronnie Leten till Affärsvärlden.

Atlas Copco styckas – vd lämnar bolagetAtlas Copco ska inleda ett arbete i syfte att föreslå en uppdelning av koncernen i två noterade bolag, Atlas Copco och ”NewCo” (arbetsnamn), och dela ut NewCo till aktieägarna.

Han förklarar att beslutet är hans eget och att han lovat att ge styrelsen ordentligt med tid till att hitta en ersättare, innan han sade upp sig.

– Förberedelserna för mitt avhopp inleddes redan för fem till sex år sedan. Om du vill vara en bra ledare så tycker jag att det alltid ska finnas valmöjligheter, ifall något händer.

Vad ska du göra härnäst?
– Det vet jag inte än. Jag har förstås kvar mitt åtagande till Electrolux och att förbereda uppdelningen av Atlas Copco. I övrigt får vi se vilka erbjudanden som kan dyka upp. Jag har inte pratat med någon om det här förutom med styrelseordföranden, utan jag vill ge bolaget och de anställda min fulla respekt.

När hörde du först talas om styckningen av Atlas Copco?
– Det här är något som har diskuterats under en mycket lång tid. För fyra, fem månader sedan blev det lite mer konkret och då började vi arbeta med frågan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco