Rör på sig

Stålpriserna stiger inte längre. Det är goda nyheter för en av landets största plåtköpare. Nu ökar vinsterna för Lindab.

Under fjolåret bröts verkstadsgruppen Lindabs vinsttillväxt. Vinsten före skatt, borträknat för engångseffekter som SPP-pengar, föll med tio miljoner kronor till 280 miljoner kronor. Normalt brukar Lindab öka vinsten med tio procent varje år med undantag för vart fjärde år då vinsten går ned. Fjolåret var inget undantag. Senast Lindab rapporterade om vinstnedgång var 1992 och 1996.

Resultatnedgången berodde på att priset på tunnplåt steg kraftigt samtidigt som bolaget inte lyckades kompensera prisuppgången med prishöjningar. Den nästan 40-procentiga prisökningen kostade Lindab 30-40 miljoner kronor, vilket slog direkt mot lönsamheten.

Stor användare

Lindab är troligen, näst efter Volvos personbilstillverkning, Sveriges största inköpare av tunnplåt. Lindab använder plåten för att tillverka ventilationsrör, stuprör och plåttak. I sortimentet finns totalt 30.000 produkter, men eftersom ventilationsrör och andra produkter ofta görs efter kundernas beställningar säljer bolaget uppåt 100.000 olika artiklar.

Mest omtalade bland dessa är bolagets ventilationsrör som används inomhus i kontor och fabriker. Lindab har varit mycket framgångsrikt och numera är företaget störst i världen. Bolagets företagsidé går ut på att skapa en industriell produktion av ventilationssystem, en verksamhet som av tradition har varit ett hantverk för plåtslagare.

Det finns goda skäl till att hantverkstraditionen har överlevt. För det första är ventilationsrören så skrymmande att det har varit olönsamt att koncentrera produktionen och transportera rören vidare till kunderna. De runda rören är särskilt svårforslade eftersom det är för dyrt att köra omkring med ihåliga rör på lastbilar och båtar. Det har visat sig att den maximala ekonomiska transportsträckan är 30-40 mil. Dessutom har kunderna, bland annat mindre plåtslageriföretag, inte haft någon anledning att köpa rören från Lindab eftersom de själva tillverkar dem.

Norden en marknad

I Norden har Lindab ändå sedan länge en etablerad marknad, medan situationen i USA är mer omogen och påminner om hur marknaden tidigare såg ut i Sverige. Nu växer dock USA-marknaden. Idag står USA för 10 procent av Lindabs totala försäljning av ventilationsrör medan tillväxten i USA är 30-50 procent om året. Lindab tjänar faktiskt pengar i USA. VD:n Carl-Gustaf Sondén vill däremot inte säga hur god lönsamheten är.

Den stora utmaningen för Lindab är att högst var sjätte ventilationstrumma som installeras i Nordamerika är rund medan resten är rektangulära eller ovala. Trenden går sakta och säkert mot allt fler runda rör, vilket är Lindabs specialitet. Utvecklingen drivs på av att totalkostnaden för att producera och installera runda rör är hälften jämfört med kostnaderna för rektangulära rör.För att snabba på omvandlingen tillverkar Lindab dessutom maskiner för tillverkning av runda rör. Även på detta område är bolaget världsledande. Därmed är Lindab i hög grad leverantör till många av sina konkurrenter, vilket är en ganska sällsynt kombination i näringslivet.

Lindabs ägarsituation är också speciell. Lindab kontrolleras sedan ett decennium av danska pensionsstiftelser och VD:n Carl-Gustaf Sondén som tillsammans äger 60 procent av rösterna. Ägarförhållandena är en effekt av börskrisen i början av 1990-talet. När grundarfamiljen Lindh skulle sälja företaget 1991 var krisen i det svenska näringslivet så stor att det inte gick att uppbåda nya ägare i Sverige.

Fjolårets vinstnedgång var av allt döma ett hack i vinstkurvan till följd av stigande råvarupriser. Om inte konjunkturen viker alldeles i Europa och USA borde Lindab orka med en vinst på 350-370 miljoner kronor i år. Därmed är bolaget fortfarande mycket lönsamt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.