Så sparar svenskarna

En tredjedel av de svenska spararna sparar i aktier. Men fyra av tio vet inte hur risk påverkar avkastning.

Nio av tio svenskar uppger att de sparar, och hälften har ett sparkapital på minst 100 000 kronor. Det visar en ny undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank.

Den vanligaste sparformen är sparkonto, oberoende av hur stort sparkapital man har. Andelen som sparar i fonder och aktier ökar däremot med sparkapitalets storlek.

– Att de flesta har pengar på ett sparkonto är i sig inget konstigt. Det är bra att ha pengar lätt tillgängliga om något skulle hända. Men det är bra att även ha ett långsiktigt sparande där man i stället placerar sina pengar på ett sätt som ger avkastning, säger Arturo Arques, Swedbanks privatekonom.

80 procent sparar på sparkonto, 65 procent i fonder och 29 procent även i aktier. Det är inte någon skillnad mellan andelen kvinnor och män som sparar i fonder, däremot är det fler män än kvinnor som sparar i aktier. Andelen som sparar i fonder är högst bland 40-49-åringarna och 30-39-åringarna är de som i större utsträckning än andra sparar i aktier.

Hälften har ett sparkapital på 100 000 kronor eller mer och var femte har mer än 500 000 kronor. Män har generellt ett större sparkapital än kvinnor. Bland de över 60 år har 30-40 procent mer än 500 000 kronor sparade.

– Många har ett relativt stort sparkapital, det är positivt. Och ju högre sparkapital man har desto vanligare är det att man sparar i fonder och aktier. Gör man det och sparar på lång sikt är sannolikheten hög att pengarna fortsätter växa, säger Arturo Arques.

Sex av tio uppger att de har kunskap om hur risk påverkar avkastning, högst är andelen bland de som redan sparar i aktier. Knappt en av tre uppger att hen är riskbenägen vid val av sparande. Män är mer riskbenägna än kvinnor och 30-39-åringar är den åldersgrupp som uppger sig vara mest riskbenägen.

– Mest riskbenägna är de som sparar i aktier. Det finns oftast ett samband mellan risk och avkastning. Sannolikheten till god avkastning på aktier och fonder ökar med tiden, säger Arturo Arques.       

Undersökningen gjordes under mars 2018, 3 015 personer deltog.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här