Scania mutade till sig kontrakt i Indien

Scanias agenter och återförsäljare i Indien använde sig av mutor när man sålde bolagets bussar i landet, enligt SVT-programmet Uppdrag Granskning.
Scanias VD Henrik Henriksson Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT
En agent uppger att inte en enda buss blev såld utan mutor. UG har samlat in dokumentation om mutorna genom mailkonversationer, sms, dokument och vittnesmål.

Mutorna ska ha getts mellan åren 2013-2016 och föranlett Scania att initiera en internutredning. Nuvarande VD för Scania, Henrik Henriksson, var styrelseordförande för Scania i Indien under de åren. Till UG säger han att misstagen begåtts av ett fåtal individer som agerat utanför ”The Scania Way”, som bland annat handlar om att man inte får betala mutor.

”Vi var kanske lite naiva, men vi satsade stort. Vi gick in med buller och bång och ville verkligen lyckas i Indien, men vi underskattade riskerna”, säger Henriksson. Han uppger vidare att de som varit delaktiga i mutorna har fått lämna företaget.

Utöver mutorna avslöjar UG också att Scania förfalskat lastbilsmodeller genom att byta ut chassinummer och skyltar på lastbilar för att kunna säljas till ett indiskt gruvbolag. En affär som varit värd närmare 100 miljoner kronor.