Schweiziskt nej till Gripen

Schweizarna röstade i under söndagen nej till att köpa Jas Gripen från Sverige, vilket innebär att 23-miljardersaffären inte blir av.

De tidigare besluten från år 2013 i det schweiziska parlamentet att upphandla 22 Gripen E, följdes under gårdagen av en folkomröstning i Schweiz om den så kallade Gripenfondlagen. Resultatet blev ett ”nej”, vilket innebär att upphandlingsprocessen för Gripen E i Schweiz avbryts.

Det skriver Saab i ett pressmeddelande.

För Saab fortsätter Gripen E-programmet enligt plan med utveckling och produktion av 60 Gripen E till Sverige för leveransstart planerad till 2018.

I februari år 2013 undertecknade Saab ett ramavtal med Försvarets Materielverk (FMV) gällande utveckling och produktion av 60 Gripen E-plan till Sverige och 22 möjliga till Schweiz. Gårdagens resultat av folkomröstningen om Gripenfondlagen innebär att upphandlingsprocessen för Gripen E till Schweiz avbryts. Utveckling och produktion för den svenska ordern från 2013 fortsätter med leveransstart av Gripen E till Sverige 2018. Förhandlingarna om 36 Gripen NG till Brasilien pågår enligt plan med båda parternas ambition att ett kontrakt ska undertecknas under 2014.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco