Sedana Medical ökar omsättningen men minskar resultatet

Medicinteknikbolaget Sedana Medical ökade omsättningen men minskade resultatet i det första kvartalet. Företaget arbetar vidare med sin strategiska plan.
Christer Ahlberg, VD för Sedana Medical.
Christer Ahlberg, VD för Sedana Medical. Foto: Tobias Ohls.
Omsättningen steg 33,1% till 45 miljoner kronor (33,8). I fasta växelkurser ökade omsättningen med 40%.

Bruttovinsten blev 28,6 miljoner kronor (22,6), med en bruttovinstmarginal på 63,6% (66,9). Den lägre marginalen är främst en effekt av de fortsatt höga fraktkostnaderna till följd av covid-19 pandemin. Justerat för detta är marginalen upp.

Ebitda-resultat blev -8,3 miljoner kronor (1,7). Rörelseresultatet blev -10,4 miljoner kronor (0,1).

Resultatet före skatt var -8,9 miljoner kronor (2,2). Resultatet efter skatt blev -9 miljoner kronor (1,7). Resultat per aktie hamnade på -0,39 kronor (0,07).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -9 miljoner kronor (1). Likvida medel uppgick till 344 miljoner kronor.

”Sedana Medical arbetar enligt en tydlig strategi för att utveckla inhalationssedering till en global standard-behandling inom intensivvård. Årets första kvartal präglades av förberedelser inför vår europeiska lansering av Sedaconda (isofluran) under andra halvåret i år och inför vår kommande USA-expansion. Den dagliga verksamheten och vår försäljning fortsatte att präglas av covid-19-pandemin”, skriver Christer Ahlberg i sitt VD-ord. Det är sista rapporten med honom som vd.

Företaget har som målsättning att etablera AnaConDa på så många marknader som möjligt. Under kvartalet har bolaget ökat sin närvaro i bland annat Mellanöstern och Latinamerika.

Det andra steget i strategin, att få Sedaconda och tillika behandlingen inhalationssedering godkänd, löper arbetet vidare. Företaget har lämnat in en ansökan i Storbritannien och Schweiz. Om allt går vägen räknar man med ett godkännande i 15 EU-länder under det andra halvåret. Ansökan lämnades in i slutet av förra året.

”I Storbritannien räknar vi med att kunna lansera under första halvåret 2022 och i Schweiz under 2022”, skriver Ahlberg.

Förberedelserna inför en amerikansk registrering har under kvartalet varit intensiva.

Sedana Medical, Mkr Q1-2021 Q1-2020 Förändring
Nettoomsättning 45 33,8 33,1%
Bruttoresultat 28,6 22,6 26,5%
Bruttoresultatmarginal 63,6% 66,9%
EBITDA -8,3 1,7
EBITDA-marginal 5,0%
Rörelseresultat -10,4 0,1
Rörelsemarginal 0,3%
Resultat före skatt -8,9 2,2
Nettoresultat -9 1,7
Resultat per aktie, kronor -0,39 0,07
Kassaflöde från löpande verksamhet -9 1
Likvida medel 344
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets