Sex blir fem i Riksbankens ledning

Riksbankskommittén föreslår att Riksbankens ställning och ansvar tydliggörs i en ny lag. Bland annat ska ansvaret för finansiell stabilitet tydliggöras och antalet ledamöter i direktionen minskas till fem.
Sex blir fem i Riksbankens ledning - riksbanken-700_binary_6969251.jpg

Det framgår av Riksbankskommitténs slutbetänkande, En ny riksbankslag, som överlämnades till regeringen på fredagen. Huvuddragen har tidigare presenterats i oktober.

Riksbankskommittén konstaterar at ordningen med en oberoende Riksbanken har tjänat Sverige väl, och förslagen säkerställer att Riksbanken får befogenheter att självständigt och med kraft agera för att lösa centrala samhällsuppgifter.

Kommittén föreslår att låg och stabil inflation ska vara målet för penningpolitiken.

”Utan att åsidosätta prisstabilitetsmålet ska Riksbanken i penningpolitiken bidra till en balanserad utveckling av produktion och sysselsättning. Riksbanken ska vid behov göra en framställning beträffande förändringar i preciseringen av prisstabilitetsmålet. Riksdagen ska därefter godkänna eller avslå Riksbankens förslag”, skriver kommittén.

Riksbankens ansvar för finansiell stabilitet tydliggörs och formerna för Riksbankens upplåning av utländsk valuta till valutareserven via Riksgäldskontoret regleras. Vidare stärks Riksbankens ansvar för kontanttillgången och kontanthanteringen i hela landet och Riksbankens roll för samhällets krisberedskap och höjd beredskap ökar avsevärt.

En i det närmaste enig kommitté står bakom förslaget till ny riksbankslag. Vänsterpartiets ledamot i kommittén, Johan Lönnroth, har reserverat sig mot målet för penningpolitiken och processen för att fastställa detta mål.

”Kommitténs förslag innebär att Sverige får en modern och tydlig riksbankslag. Den tilldelar Riksbanken ett antal centrala samhällsuppgifter och de befogenheter som Riksbanken behöver för att, självständigt och med kraft, kunna utföra dessa uppgifter”, säger Riksbankskommitténs ordförande Mats Dillén i en kommentar.

Kommittén betonar att Riksbanken även fortsättningsvis ska ha en hög grad av oberoende, fatta självständiga beslut inom samtliga verksamhetsområden och vara en myndighet under riksdagen.

En hög grad av oberoende kräver samtidigt en stark demokratisk förankring. Den demokratiska granskningen underlättas av att Riksbankens mål, uppgifter och befogenheter tydligt framgår av den nya lagen. Kommittén anser vidare att finansutskottet bör få ytterligare resurser för att granska Riksbankens verksamhet. Dessutom får Riksrevisionen i uppdrag att granska att Riksbanken följer lagen.

Vidare föreslår kommittén att riksbankschefens formella ställning stärks. Det innebär att den praxis som utvecklats under senare år för arbetet inom direktionen, och som kommittén bedömer fungerat väl, lagfästs. Direktionen minskas till fem ledamöter och en ansökningsprocess för tillsättning av direktionsledamöter införs, skriver kommittén.

Förslagen är i linje med de huvuddrag som kommittén presenterade i en debattartikel i Dagens Nyheter i oktober.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco