Oniva Online Group
Skandalbolag rasar efter vinstvarning
Oniva Online Group har upptäckt felaktigheter i sin redovisning och hur bolaget har tillämpat sina redovisningsprinciper och sänker av den anledningen prognoserna för 2014 samt guidar för första halvårets resultat. Bolaget skriver att felen begicks under den tidigare koncernledningen.
Baserat på karaktären av felen kan styrelsen “inte utesluta vidare åtgärder”.
Det framgår av ett pressmeddelande.
Omsättningsprognosen för 2014 sänks till 280 miljoner kronor , från tidigare 363 miljoner. 60 procent av omsättningsprognosen härrör fortsatt hosting-verksamheten medan resterande avser onlinemarknadsföring.
Ebitda-resultatprognosen för 2014 sänks till 30 miljoner kronor, från tidigare 105 miljoner. Resultatet före skatt 2014 väntas nu bli 16 miljoner kronor, tidigare prognos var här drygt 85 miljoner.
Första halvåret 2014 väntas nu en omsättning på 127 miljoner kronor med ett ebitda-resultat på 1 miljon kronor.
“Det här är värre än vad vi kunde föreställa oss och en stor besvikelse”, skriver Carl-Magnus Hallberg, vice styrelseordförande för Online Group.
De identifierade felen avser tillämpning av redovisningsprinciper för koncernens intäkter. “De systematiska felaktigheterna är relaterade till bedömningar, beräkningar och periodiseringar av intäkter, för stora intäkter har bokförts.”
Delårsrapporten för det andra kvartalet kommer att innehålla rättelse av den finansiella historiken för fjärde kvartalet 2013 och första kvartalet 2014. Delårsrapporten kommer att vara översiktligt granskad av bolagets revisor.
Vidare informeras att två av årsredovisningens fyra finansiella mål behålls:
Mål 1: Att uppnå en årlig ökning av nettoomsättningen med minst 15 procent genom en kombination av organisk tillväxt och förvärv.
Mål 2: Online Groups mål är att uppvisa en rörelsemarginal (EBITDA) om minst 25 procent.
Målen man tagit bort avsåg nettoskuldsättningen samt resultatet per aktie.
Aktien rasar 41 procent i den inledande handeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.