Skanska hotar att avbryta bygget med nya Hisingsbron

Byggbolaget Skanska hotar med att avbryta bygget med den nya Hisingsbron i Göteborg, avslöjar SVT Nyheter Väst. Skanska kräver 345 miljoner kronor för extrakostnader, något som Trafikkontoret som beställt bron vägrar betala.
Skanska hotar att avbryta bygget med nya Hisingsbron - hisingsbron-900
Pylonerna till Hisingsbron ligger vid kajen i väntan på att bogseras på plats. Foto: Thomas Johansson / TT
Från början var det tänkt att bron skulle kosta 3,5 miljarder kronor, något som nu verkar överskridas. En faktura för extrakostnader som lämnades in den första juli, på 318 miljoner kronor, hade förfallodatum den sista juli och har inte betalats av Trafikkontoret. Endast 28 av de 345 miljoner som Skanska begärt har betalats.

”Det sätt på vilket Trafikkontoret genomfört projekteringen och projekteringsledningen av entreprenaden har inte nått upp till den standard och fackmässighet som krävs för att genomföra och leda ett byggprojekt av Hisingsbrons omfattning och komplexitet”, skriver Per-Ola Svahn, regionchef för Stora projekt i väst hos Skanska.

Båda parterna vill hitta en lösning tillsammans, men gör man inte det kan man tvingas ta tvisten till domstol.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.