Soltech faller efter kinesiska åtgärder

Svenska Soltech Energys aktie föll omkring 7 procent på Stockholmsbörsen under förmiddagen.
Soltech faller efter kinesiska åtgärder - solnedgang-700_binary_6956904.jpg

Kina justerar prismekanismen för elnätshandlad solkraft till riktpriser mellan 0,40 och 0,55 yuan per kilowattimme. I princip innebär det en prissänkning på solkraftsproducerad elektricitet med 20 procent. Samtidigt sänks dock subventionerna för sektorn.

Soltech har genom det med kinesiska Advanced Solar Power Hangzhou samägda bolaget ASRE blivit en spelare på den kinesiska marknaden. Marknaden har det senaste året fallit tillbaka sedan kinesiska myndigheter undan för undan minskat subventionerna för solenergi.

Den statliga kinesiska åtgärden med prisminskning och subventionsminskningar görs för att möjliggöra ”hälsosam och hållbar utveckling” samt för att säkra rättvis konkurrens i sektorn, framgår av en policyuppdatering från Kinas nationella kommission för utveckling och reform (NDRC).

Dessutom borgar den teknologiska utvecklingen inom sektorn för prissänkningen, menar NDRC, som kontrolleras av Kommunistpartiet, i praktiken den kinesiska regimen.

Prissänkningen kommer initieras 1 juli 2019 och kommissionen kommer delvis bekosta prissänkningen, heter det. NDRC uppmanar lokala administrativa organ att verka för utvecklingen av solkraftsindustrin.

Avvikelser i priser på kinesisk solkraft är dock att vänta, då solkraftsproducerad el konkurrerar med andra energislag.

Soltechs kursfall på tisdagsförmiddagen kan också sannolikt ha påverkats av nyheter rörande att Tesla, som är mer känt för elbilar, ska vara på väg att lansera en kampanj med kraftigt sänkta priser på bolagets solpaneler jämfört med konkurrenterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.