Soltech: Kinaåtgärd påverkar inte samriskbolaget

Att Kina justerar prismekanismen för elnätshandlad solkraft och sänker subventioner för sektorn samtidigt är ingenting som påverkar svenska Soltechs kinesiska samriskbolag ASRE.
Soltech: Kinaåtgärd påverkar inte samriskbolaget - soltech-700_binary_6957024.jpg

Det säger Soltechs ordförande Frederic Telander i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen, efter att aktien rasat 14 procent på Stockholmsbörsen, en dag då uppgifter kring Tesla gjort gällande att elbilskoncernen planerar en offensiv med kraftigt sänkta priser på produkten sun roof. Detta enligt uppgifter i New York Times.

Soltech har genom det med kinesiska Advanced Solar Power Hangzhou samägda bolaget ASRE blivit en spelare på den kinesiska marknaden, en marknad som det senaste året fallit tillbaka sedan kinesiska myndigheter undan för undan minskat subventionerna för solenergi.

”Tarifferna gäller när man säljer elektriciteten till nätägaren under en så kallad feeding tariff. Det vi gör inom Soltech är att el sälja på långa avtal till våra kunder till kundens elpris enligt vad vi kommit överens om. Vi säljer inte via något elbolag”, säger Soltechs ordförande Frederic Telander i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

ASRE:s befintliga avtal påverkas inte av sänkta subventioner, som är fasta i 20 år och ett avtal med Jiangsu-provinsen påverkas inte då detta inte innehåller några subventioner alls, säger ordföranden.

De sänkta subsidierna ska inte heller komma att bli något större problem för bolaget, menar ordföranden.

”För oss i Soltech Energy så har vi successivt anpassat oss efter att inte vara beroende, för vi har någonstans sett att det här kommer ju att ske”, säger han.

Den statliga kinesiska åtgärden med prisminskning och subventionsminskningar görs för att möjliggöra ”hälsosam och hållbar utveckling” samt för att säkra rättvis konkurrens i sektorn, framgår av en policyuppdatering från Kinas nationella kommission för utveckling och reform (NDRC).

”Det är helt rätt att göra, tekniken går ju framåt och subsidierna har varit till för att justera och stimulera tillväxten”, säger Frederic Telander.

Dessutom borgar den teknologiska utvecklingen inom sektorn för prissänkningen, menar NDRC, som kontrolleras av Kommunistpartiet, i praktiken den kinesiska regimen.

Gällande att Tesla ska vara på väg att lansera en kampanj med kraftigt sänkta priser på bolagets solpaneler jämfört med konkurrenterna skriver Soltech följande i ett pressmeddelande efter börsens stängning på tisdagen.

”Att Tesla ska sänka sina priser är bara positivt. Soltech ser gärna att Tesla äntligen kommer igång med sina estetiska och byggnadsintegrerade solceller. Soltech har länge försökt driva marknaden från utanpåliggande solpaneler till integrerade och snygga solenergilösningar. Något som Soltech är ledande på. Draghjälp från Tesla är något vi välkomnar”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.