SPECIAL: ÅRETS LEDARE – Juryns motivering

Öresundskonsortiets nuvarande ledning - en direktion med VD SvenLandelius, teknisk direktör Peter Lundhus och finansdirektörTeddy Jacobsen - fick 1994 ansvaret för Nordens genom tidernastörsta infrastrukturprojekt.

Utmaningarna var många: tids- och kostnadsramar, miljöaspekter,hantering av entreprenörer, kulturella skillnader,infrastrukturer och myndigheter på båda sidor etc. Budgeten var15 miljarder danska kronor (1990 års nivå). Konsortietsanställda var 130, men med entreprenörernas personal harprojektet haft 5.500 anställda. Det har också varit en utmaningatt inte bara bygga en bro, utan också en region, och ettsamförstånd mellan två nationer. Direktionens arbete harinnehållit uppgifter av mycket skiftande karaktär. Övergripandehar direktionen arbetat med att rikta all samlad erfarenhet ochkompetens åt samma håll. Den har varit en föregångare i strikttilllämpning av EU-reglerna för upphandling och den har lyckatsarbeta nära entreprenörerna med en hög grad av målstyrning.

Växa

En förutseende och öppen kommunikation har skapat en positivattityd både internt och hos omvärlden. Direktionen har ocksåsatsat på att få rätt medarbetare, samt att få dessa att växaoch ta ansvar. När mindre än ett år återstår till att bron öppnas kan manredan se ett synnerligen lyckat resultat, utan motstycke för projektav denna typ och storlek:

Tids- och kostnadsramar ser ut att hållas med god marginal.

Inga tvister har förekommit med entreprenörer, unikt för projektav denna storlek.

Miljömässiga mål kommer att uppnås i god samklang med myndigheterna.

Finansiellt har man lånat och förvaltat medel till synnerligenlåga kostnader.

Direktionen har fått polis och räddningstjänst på båda sidor attsamarbeta på ett ovanligt positivt sätt.

Direktionens sätt att leda projektet har haft en avgörandebetydelse för framgången. Starka ledare har med lugn, diplomatioch respekt för varandra kunnat samarbeta i ett kollektivtledarskap mot konsensus och de har i kraft därav tydligt kunnatförmedla mål och visioner. En stark förmåga till planering ochframförhållning har balanserats med social förmåga ochförståelse för vad som krävs i olika kulturer och situationer.På så sätt har Öresundskonsortiets ledning också skapat enförebild för samarbetet i regionen.

Juryns medlemmar: Sven Wallgren (ordf.), Ingemar Mundebo,Christer Karlsson, Arne Mårtensson, Ebba Lindsö och LennartAdamsson.

Trion i analys

Tydlig målformulering. Och hög prioritering av planering,framförhållning och struktur. Det är hemligheten bakom framgången.

Ledningstrion Sven Landelius, Peter Lundhus och Teddy Jacobsenägnade mycket tid åt det inledande målarbetet. Det är etttydligt resultat när PA Consulting Group analyserat trionsledningsstil med sitt personbedömningsinstrument PAPI, som stårför PA Preference Inventory.Kännetecknande för gruppens ledningsstil har alltså varit attleda genom tydliga mål, en klar ansvarsfördelning ochdelegering. Samverkan, respekt och öppenhet har varit andratydliga prioriteringar. En gemensam nämnare är den ovanligtstarka prioriteringen av framförhållning, planering ochstruktur, vilket gör att gruppen varit skicklig i att hanteranya problem som uppkommit under projektets gång. Tillsammans meden stark vilja att lyckas har detta bidragit till gruppensförmåga att formulera mål och visioner. Dessa har kommuniceratstill organisationen och lagt grunden till projektets storaframgång.

Flexibla

En kombination av god struktur och framförhållning parad medsamtliga direktionsmedlemmars förändringsbenägenhet har gjortdem beredda att snabbt se nya möjliga lösningar då oförutseddahändelser har inträffat. Gruppen talar ofta om den kontrolleradeprocessens betydelse.Sociala relationer är högt värderade, vilket bidragit tillgruppens förmåga att samverka och i en unik omfattning nåkonsensus i alla väsentliga frågor under projektets gång.Gruppens beslutsfattande kännetecknas av mognad, eftertanke ochgrundliga analyser av den aktuella situationen innan ett besluttas. Accept från organisationen har varit avgörande för attundvika missförstånd och minimering av eventuella särintressen.Lugn och diplomati har underlättat för gruppen att nå konsensusutan att man för den skull behövt göra avkall på sina övertygelser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.