SSAB miljardsparar

SSAB vidtar flera åtgärder på kort sikt för att motverka effekterna från covid-19 och totalt beräknas besparingarna överstiga 1 miljard kronor på årsbasis.
Martin Lindqvist, koncernchef på SSAB. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det framgår av ett pressmeddelande.

Affärsläget har under årets första tre månader i stort motsvarat förväntningarna, enligt SSAB. Framöver kommer dock spridningen av Covid-19 och dess påverkan på den globala industriproduktionen, politiska beslut och den ekonomiska utvecklingen även att påverka SSAB.

“Ett antal åtgärder implementeras på kort sikt i koncernen för att motverka effekterna. I Sverige har SSAB och de fackliga organisationerna kommit överens om ett ramavtal om korttidsarbete och i Finland har förhandlingar mellan arbetsgivare och arbetstagare inletts. Flera besparingsåtgärder implementeras också i övriga länder”, skriver bolaget.

De kortsiktiga åtgärderna för att minska kostnaderna kommer att ha en tillfällig negativ effekt på lönerna för många anställda. Medlemmarna i SSABs ledning har således bestämt att minska sina egna löner med 10 procent från och med den 1 april.

Vad gäller besparingsåtgärderna kommer produktionsnivåerna att anpassas efter efterfrågesituationen och exempelvis planeras Borlänge och Hämeenlinna att stängas ned under en vecka i månaden, åtminstone i april och maj. Masugnsproduktionen kommer att minska i linje med efterfrågan.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här