SSAB och NCC åt olika håll på börsen

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt på måndagen där rekommendations- och riktkursändringar efter förra veckans rapportskörd rörde om i grytan.

Bland dagens rapporter bommade NCC förväntningarna och aktien handlades ner medan verkstads- och industribolag tillhörde vinnarna vid lunchtid.

Vid 12-tiden var OMXS30 upp 0,4 procent till nivån 1.754. Aktier för 5,9 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna utvecklades blandat där tyska DAX-index var upp 0,4 procent och Parisbörsens CAC40 var omkring oförändrad. Londonbörsen backade 0,1 procent.

Rapportfloden flöt lugnare fram på måndagen, där byggbolaget NCC levererade sämre siffror än väntat i det tredje kvartalet, både vad gäller vinst, omsättning och orderingång, och aktien sjönk 4,8 procent.

Inom OMXS30-indexet dominerade verkstad och industribolag i toppskiktet där SSAB, Volvo och Boliden syntes högt upp med uppgångar mellan 1,8 och 2,4 procent.

Högt upp var även Swedish Match och aktien adderade 1,6 procent till fredagens uppgång på över 5 procent efter att delårsrapporten överträffat analytikerförväntningarna. I uppdateringar från Handelsbanken och Carnegie efter delårsrapporten lyfts Swedish Matchs framgångar med den tobaksfria nikotinprodukten Zyn fram.

Electrolux vände i stället ned med 2,2 procent efter att i fredags ha fortsatt upp i spåren av rapporten för det tredje kvartalet. Nu det kan vara dags för en paus i kursuppgången och även om det finns möjlighet för fortsatt stigande lönsamhet de kommande kvartalen så är mycket redan inprisat i aktiekursen. Det menar ett antal analyshus i färska uppdateringar och Electrolux har nu fått ett antal sänkta rekommendationer.

Även Autoliv backade och var ner 3 procent till 779:80 kronor. Både Carnegie och Danske har sänkt aktien till behåll från tidigare köp.

På förlorarsidan syntes också probiotikabolaget Probi, som tappade drygt 2,7 procent till 266 kronor. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för Probi till sälj från behåll och dragit ned riktkursen till 230 kronor.

Teknik- och industrikoncernen Indutrade gick också mot strömmen och aktien sjönk 1,4 procent. Handelsbanken och Danske Bank har sänkt sina rekommendationer för aktien.

Cloetta handlades i stället upp över 5,7 procent till 30:12 kronor. Carnegie har höjt sin rekommendation för Cloetta till köp från behåll och ökat riktkursen till 34 kronor. Även Fagerhult fick köprekommendation av Carnegie. Aktien var upp 2,2 procent.

Gamingbolaget Starbreeze, som är under rekonstruktion, lyfte 9,8 procent till 1:70 kronor efter fredagens nyhet om att det återupptar utvecklingen av sin spelsuccé Payday 2.

På andra sida Atlanten har svenska Spotify lämnat rapport under förmiddagen. Musikstreamingbolaget redovisade ett högre rörelseresultat än väntat för det tredje kvartalet efter att bolagets finansiella intäkter ökat kraftigt i kvartalet. Bakom ökningen står aktiens svaga kursutveckling under året med bland annat lägre sociala avgifter kopplade till personaloptioner som följd. Bolaget skriver dock i rapporten att det hade varit lönsamt även utan aktiekurseffekten. Aktien var upp omkring 5 procent i den tidiga amerikanska förhandeln.

Senare i kväll svensk tid levererar Google-ägaren Alphabet delårsrapport och på hemmaplan kommer Beijer Electronics med sin rapport efter lunch.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.