SSAB vinnare på börsen

Stockholmsbörsen steg i liket med de större kontinentala börserna i torsdagsförmiddagens handel och byggde därmed vidare på onsdagens uppgångar på Wall Street.

SAS rasade efter en kvartalsrapport som fick blandat betyg av analytiker, medan SSAB steg efter onsdagens kapitalmarknadsdag. Bilia lyfte efter en ny köprekommendation.

Vid 12.45-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,5 procent till 1.734. Aktier för 6,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Frankfurt var DAX-index upp 0,3 procent, medan FTSE100 i London backade något mot bakgrund av ett allt starkare pund.

Storbolagsindexet toppades av ståltillverkaren SSAB, som steg 4,5 procent efter sin kapitalmarknadsdag. En rad analytiker uttrycker i analysuppdateringar en viss lättnad över att bolaget verkar ha en klar plan för framtiden och att kassaflöden och utdelningar ska kunna bestå kommande år. Även internationellt steg stålbolagen, med Arcelor Mittal upp drygt 3 procent i Paris.

Analytiker om SSAB: Nya ambitiösa målStåltillverkaren SSAB gav vid onsdagens kapitalmarknadsdag ett stabilt intryck med nya ambitiösa mål för försäljning och produktmix.  

Uppåt var det även för ett antal verkstadsföretag och banker. ABB och SKF steg båda över 1 procent, med SEB och Handelsbanken inte långt efter.

Svagast för dagen bland storbolagen var Alfa Laval, som håller kapitalmarknadsdag utan att presentera några uppenbara nyheter. Aktien backade 0,8 procent.

Även för Securitas stod kapitalmarknadsdag på schemat. Bolaget presenterade mål om att dubbla försäljningen av säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet till 2023. Aktien svarade med en uppgång på 0,6 procent.

Axfood bjöd också in till kapitalmarknadsdag och bekräftade en investering om 240 miljoner euro för det nya logistiklagret inför bolagets kapitalmarknadsdag. Aktien steg 0,9 procent.

Flygbolaget SAS rasade 15 procent trots att det justerade resultatet före skatt i det fjärde kvartalet låg klart över snittförväntningarna. Vd Rickard Gustafsson talade dock om ett otillfredsställande helårsresultat och osäkra ekonomiska framtidsutsikter.

Värsta börsdagen på 10 år för SASFlygbolaget SAS aktie backar med 18 procent på torsdagsförmiddagen efter att bolaget släppt rapporten för fjärde kvartalet – den tredje värsta dagen i aktiens historia och den värsta på över tio år. 

Uppåt var det för ventilationsbolaget Systemair, plus 7,3 procent. Kvartalets rörelseresultat kom in på 284 miljoner kronor, jämfört med förväntningar om 218 miljoner kronor enligt Infront Data.

Systemair över förväntanVentilationsföretaget Systemair redovisar ett rörelseresultat om 284 miljoner kronor för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020, motsvarande en rörelsemarginal om 11,4 procent. 

Ännu mer, drygt 11 procent till 106:50 kronor, steg Bilia, sedan Nordea höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll med ny riktkurs 120 kronor. En rekommendationshöjning till köp från SEB hjälpte också byggbolaget Peab till en uppgång med 5 procent.

Nordea höjer bilhandlarbolag till köpNordea Markets höjer sin rekommendation för Bilia till köp från behåll. Riktkursen sätts 120 kronor. 

Informationstjänsteföretaget Karnovs storägare Five Arrows sålde efter onsdagens börsstängning hela sitt innehav i bolaget till en rabatt om på 8,4 procent. Aktien tappade knappt 5 procent.

Storägare säljer allt i KarnovDen aktieförsäljning som informationstjänsteföretaget Karnovs storägare Five Arrows flaggade för efter börsstängning på onsdagen skedde till ett pris om 49 kronor per aktie och omfattade nästan 19,4 miljoner aktier – mer än aviserade 15 miljoner. 

Affärsvärlden rekommenderar köp av Midway medan Xano får en säljrekommendation. Midway steg 3,4 procent medan Xano backade ungefär lika mycket.

Spotlight-listade Initiator Pharma visade på en klinisk signifikant effekt i en fas 2a-studie med läkemedelskandidaten IPED 2015 vid behandling av erektil dysfunktion. Aktien lyfte 26 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.