Status quo på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen handlas oregelbundet under eftermiddagen, i linje med de europeiska börserna. De amerikanska indexterminerna pekar på viss en rekyl efter gårdagens fall, men är inte tillräckligt starka för att orka lyfta Europa. På bolagsfronten avancerar Getinge efter att ha meddelat nyheter i samband med kapitalmarknadsdagen.

SIX Generalindex var klockan 13.45 upp 0,2 procent till 471 medan OMXS30-index steg 0,0 procent till 1.473. Omsättningen var 6,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 8,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Getinge sticker ut som dagens storbolagsvinnare efter att presenterat en rad nyheter i samband med bolagets kapitalmarknadsdag. Medicinteknikbolaget presenterade nya finansiella mål samt ett omfattande förändringsprogram för ökad konkurrenskraft. Programmet beräknas ge en förbättring av ebita-resultatet om 2,5-3 miljarder 2019. Utsikterna för 2015 lämnades oförändrade. Aktien sköt iväg 8,0 procent.

Oljebolag var en svag sektor på grund av sjunkande oljepriser och en negativ sektoranalys från Nordea. Africa Oil, som fick sänkt rekommendation till sälj från behåll, sjönk 4,9 procent. Enquest och Lundin Petroleum klarade sig med sänkta riktkurser och Enquest föll 4,1 medan Lupe vände upp 0,2 procent.

Astrazeneca har ingått licensavtal med Daiichi Sankyo i Japan. Avtalet berör utveckling och kommersialisering av influensavaccinet Flumist. Dessutom har HSBC höjt rekommendationen för Astrazeneca till köp, från tidigare behåll. Aktien avancerade 0,4 procent.

Elekta, som handlas exklusive utdelning om 0,50 kronor, steg 1,70 kronor eller 2,9 procent efter gårdagens kraftiga rapportuppgång. Att bolaget missar prestigeaffären att leverera strålbehandlingsutrustning till Nya Karolinska, såg inte ut att bekomma investerarna. Sjukhuset valde konkurrenten Varian.

Swedbank har höjt rekommendationen för mediebolaget MTG till köp, från tidigare neutral. Riktkursen drogs samtidigt upp till 290 kronor, från tidigare 245 kronor. Aktien stärktes 1,8 procent till 229,40 kronor.

Affärsvärlden rekommenderar köp av SKF med riktkursen 190 kronor. Även Danske Bank rekommenderar köp, men med riktkursen 225 kronor. Aktien tog sig upp 0,1 procent till 157,60 kronor.

Även Thule får en köprekommendation av Affärsvärlden med en riktkurs på 115 kronor. Aktien har även lagts till Danske Banks Swedish Small Cap Select-lista. Aktien handlades upp 3,6 procent till 102 kronor.

Sensys Gatso steg 6,9 procent till 2,80 kronor, med hjälp av en köprekommendation i samma tidning. För Orexo är Affärsvärldens rekommendation däremot sälj. Kursen gick ned 8,7 procent.

Cassandra Oil steg 2,0 procent efter att bolaget publicerat prognoser för intäkter och resultat fram till 2020/21.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets