Stimulansåtgärder kan ge plusöppning på börsen

Flera centralbanker har meddelat nya stödåtgärder och det återstår att se om det lugnar marknaderna på torsdagen.

I Asien flydde investerarna börsen trots de nya centralbanksstimulanserna men Europaterminerna ligger på plus inför börsöppningen. På svensk mark kan också Swedbank komma i fokus inför FI:s besked om bankens åtgärder mot penningtvätt.

Vid 8.30-tiden låg terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 på +0,1 respektive +0,9 procent procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en öppning på +1,5 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

ECB och Fed lanserat nya stödprogram och den australiensiska centralbanken har sänkt räntan medan Amerikanska och australiensiska långräntor har stigit efter beskeden.

Sent igår kväll meddelade ECB ett nödköpsprogram av obligationer på 750 miljarder euro och amerikanska Fed har under natten inrättat en facilitet för att stötta penningmarknadsfonder i spåren av oron som coronakrisen medfört. Fed kommer att möta uttagsbegäranden från hushåll och andra investerare för att förbättra marknadsfunktionen och lånemöjligheterna till den bredare ekonomin. Den japanska regeringen tittar på möjligheten att erbjuda direkta likviditetsstöd till hushåll som en del av ett stimulanspaket som kan bli större än motsvarande 276 miljarder dollar, enligt Reuters.

På onsdagen föll USA-börserna tungt i slagig handel. Dow Jones storbolagsindex stängde ned 6,3 procent och det bredare S&P 500-indexet sjönk 5,2 procent. I Asien backade japanska Nikkei 225 kring 1 procent. Sydkoreanska Kospi ledde nedgången i Asienregionen. Tidigare under handelsdagen stoppades indexet efter att ha fallit 8 procent då handeln stoppades.

Oljepriset har dock rekylerat upp på torsdagen efter att dagen före ha fallit till nivåer som inte skådats på 18 år. Brent-oljan noterades på drygt 26 dollar fatet på morgonen.

Noteras kan också att det på New York-börsen, med anledning av pandemin av covid-19, aktiveras en krisplan som innebär att de fysiska handlargolven stängs och att handeln bara sker elektroniskt från måndagen den 23 mars.

Besked fortsätter att strömma in om hur bolagen påverkas av covid-19-epidemin. Jyske Bank drog på onsdagskvällen tillbaka utsikterna för 2020. Finländska detaljhandelsbolaget Kesko har tagit tillbaka prognosen för nettoomsättningen och ändrar sin prognos för rörelseresultatet 2020. Autoliv meddelar att det vidtar kostnadsbesparande åtgärder för att motverka påverkan.

Rekommendationer

* Nordea Markets höjer sin rekommendation för Nibe till behåll från sälj.

* På New Wave sänker Nordea Markets sänker sin rekommendation till behåll från köp.

* Nordea Markets höjer sin rekommendation för Balder till köp från behåll. Riktkursen är 381 kronor.

* Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Pandox till köp från behåll. Riktkursen sänks till 150 från 225 kronor.

* SEB Equities höjer sin rekommendation för Dustin till köp från behåll. Riktkursen sänks till 64 från 79 kronor.

* DNB Markets drar upp till köp från behåll på Skistar. Riktkursen sänks till 95 från 130 kronor.

* Köp Leo Vegas och vänta med CTT Systems, SKF och Axfood är råden i Affärsvärldens senaste utgåva.

Toadman Interactive handlas från och med torsdagen till det nya namnet Enad Global 7 (kortnamn EG7). Axfood och Lundin Mining handlas utan rätt till utdelning.

Finansinspektionen har på torsdagen extra styrelsesammanträde om bankens åtgärder mot penningtvätt. Efter Stockholmsbörsens stängning, klockan 18.30, håller FI pressträff i ämnet.

Makroagenda

* SCB: finansräkenskaper 4 kv kl 9.30

* EMU: byggproduktion januari kl 11.00

* USA: bytesbalans 4 kv kl 13.30

* USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 13.30

* USA: Philadelphia Fed Index mars kl 13.30

* USA: ledande indikatorer februari kl 15.00

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.