Stockholmsbörsen dras med i uppåtrekylen

Stockholmsbörsen handlades upp på tisdagen och följde med i uppåtrekylen på aktiemarknaderna globalt.
Stockholmsbörsen dras med i uppåtrekylen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Tisdagen är ännu en rapporttät dag och bland bolag som presenterat sina kvartalsresultat var verkstadskoncernen Alfa Laval tisdagsförmiddagens vinnare, medan Husqvarna låg på minus vid lunchtid. Intrum handelsstoppades på förmiddagen och släppte en stund senare sitt bokslut för 2019 i stället som tidigare planerat på onsdagsmorgonen. Handeln ska startas igen klockan 12.40.

Runt klockan 12.20 hade OMXS30 gått upp 1,2 procent till nivån 1.804. Aktier för 7,4 miljarder kronor hade bytt ägare. På kontinenten var Frankfurtbörsens DAX-index och CAC 40 i Paris också upp dryga procenten.

Måndagens återhämtning i New York, där börserna steg 0,5-1,3 procent, spred sig till Asien. I Fastlandskina studsade marknaderna tillbaka på tisdagen efter kursraset dagen före som följde på det ökade antalet insjuknade i coronavirus under det kinesiska nyårsfirandet med över en veckas stängt på marknaderna.

Alfa Laval klättrade 4 procent efter att ha presenterat ett justerat ebita-resultat som var något bättre än analytikernas snittförväntningar. Orderingången var något sämre än förhandstipsen och där var det främst divisionen Marine som visade orderminskning. Alfa Lavals vd Tom Erixon uppgav dock vid en journalistkonferens att efterfrågan inom marindivisionen väntas bli något högre i det första kvartalet.

Även andra råvaru- och verkstadsbolag var vinnare inom storbolagsindexet. Boliden steg 4,4 procent, Atlas Copco var upp 3,5 procent, SSAB stärktes 3,2 procent, SKF med 3 procent inför sin rapport klockan 13 på tisdagen och Volvo klättrade drygt 2 procent.

Bland oljebolagen gick Enquest upp 3,5 procent, IPC med 3,8 procent och Lundin Petroleum med 1,7 procent. Enquests produktion uppgick till 68.606 fat oljeekvivalenter per dag, att jämföra med guidningen om en produktion i intervallet 63.000-70.000 fat per dag under 2019, framgick av ett pressmeddelande.

Tele2 var en av få aktier på minus i OMXS30, aktien fortsatte ned drygt 1 procent. Danske Bank har nedgraderat Tele2 till sälj (behåll), efter måndagens kvartalsrapport. Även Electrolux och Swedbank låg på minus.

Medicinteknikbolaget Arjo stärktes i stället nästan 6 procent efter sin rapport på tisdagsmorgonen. Enligt Pareto var utfallet för det fjärde kvartalet i linje med marknadens förväntningar samtidigt som utdelningen var bättre än väntat och bolaget presenterade vad som beskrivs som positiva utsikter för 2020.

Köksbolaget Nobias rapport fick också tummen upp på börsen och aktien handlades upp 1,8 procent.

Husqvarnas aktien pendlade en del efter morgonens rapportbesked och handlades vid lunchtid till -0,6 procent. Det justerade resultatet missade förväntningarna med 12 procent men i andra vågskålen låg att Husqvarna efter ett 2019 med en marginellt positiv försäljningstillväxt räknar med en ökning 2020 i linje med bolagets tillväxtmål på 4-5 procent.

Nischbanken Resurs, som också kommit med bokslutsrapport, var ned 1 procent och likaså rapportaktuella IT-företaget Addnode backade 4,7 procent.

Underhållningsföretaget Nents justerade rörelseresultat i fjärde kvartalet var något över analytikernas snittestimat i Bloombergs News sammanställning. Streamingtjänsten Viaplay har tagit marknadsandelar trots hård konkurrens, enligt Nents vd Anders Jensen som har gott hopp om att Viaplay växer mer än marknaden 2020. Nent-aktien var upp 2 procent.

Forskningsbolaget Immunicum utmärkte sig med ett kursluft på nästan 19 procent efter att under natten mot tisdagen meddelat vilka studier bolaget ska presentera vid en vetenskapskongress i början av februari.

Intrums justerade resultat var bättre än väntat, liksom omsättningen. Bolaget hade negativa jämförelsestörande poster om 3.958 miljoner kronor i det fjärde kvartalet samt 4.148 miljoner kronor under det gångna helåret.

På tisdagens fortsatta agenda finns också bokslutsrapport från kullagerföretaget SKF, klockan 13.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.