Stockholmsbörsen mot strömmen

Stockholmsbörsen sjönk på tisdagsförmiddagen efter en rapporttät morgon.

Flera av rapportbolagen satte färg på börslistorna och ledde Stockholm mot strömmen då handeln i Europa höll sig positiv med stöd av fortsatt uppluckring i handelskonflikten mellan USA och Kina.

Vid 13-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,6 procent till nivån 1.761, efter måndagens nästan tvåprocentiga uppgång till en ny rekordnivå.

I botten fanns H&M, Assa Abloy och Ericsson, samtliga 1,4 procent ned. Tätpositionen upptogs av stålproducenten SSAB, 1,6 procent upp medan Autoliv skuggade 1,3 procent upp, med stöd av en köprekommendation från Mizuho Securities. Även flera andra fordons- och industribolag som Hexagon, Alfa Laval och Volvo noterades i positivt territorium.

Noterbart från verkstadssektorn var att det tyska kullagerbolaget Schaeffler, som konkurrerar med svenska SKF, rusade 14 procent efter att en överraskande hög vinst rapporterats i morgonens delår. SKF, som redan har rapporterat, sjönk 0,7 procent.

De mest noterbara reaktionerna bland de kvartalsrapporterande mindre bolagen var kreditbolaget Hoist Finance och mobilgamingbolaget G5, som rasade med 14 respektive 20 procent. Hoist redovisade ett lägre resultat än vad analytikerna hade räknat med och G5 redovisade förlust, från en vinst på över 20 miljoner kronor för samma kvartal i fjol.

Diamantproducenten Lucara Diamond föll över 10 procent efter att ha vänt till förlust, upphört med utdelningen och justerat ned sin intäktsprognos. I gruvsektorn gick det bättre för Semafo som rapporterade ökad guldproduktion och steg drygt 3 procent.

Bland vinnarna fanns också investmentbolaget Ratos aktie, som lyfte 8 procent efter att ha redovisat en resultatförbättring.

Riskkapitalbolaget EQT steg 5,7 procent efter en kortfattad delårsredogörelse där det framgick att det avgiftsgenererade förvaltade kapitalet uppgick ungefär samma nivå som vid halvårsskiftet.

En annan rapportvinnare var Biotage som steg 12 procent med stöd av stigande försäljning och vinst. I oljesektorn gick IPC och Tethys Oil upp 5,1 procent respektive 3,7 procent efter delårsrapporter. Enzymatica steg samtidigt 13 procent efter en försäljningsökning på nästan 50 procent i kvartalet.

Marknadens reaktion på måndagens nyhet att förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs styrelse sparkat vd Petra Einarsson var ljummen. Aktien var ned 0,2 procent efter beskedet.

Fastighetsbolag gick i regel svagt. Catena, Balder, Klövern och Pandox var alla ned runt 3 procent eller mer. Bettingbolaget Leo Vegas tyngdes fortsatt av gårdagens rapporter om ytterligare begränsningar för onlinespel på framförallt kasino i Storbritannien. Bettingaktien var ned med drygt 4 procent.

Coor sjönk knappt 5 procent efter en rekommendationssänkning till sälj från Nordea. Hansa Biopharma steg efter att forskningsbolagets styrelseordförande köpt aktier för 1,9 miljoner kronor. Aktien fick också en höjd riktkurs från ABG till 235 kronor, från 220 kronor. Aktien handlades till 136:30 kronor, 7 procent upp.

Anoto rusade 18 procent efter att ha tecknat ett treårigt licensavtal värt 72.000 dollar i Sydkorea.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco