Stockholmsbörsen väntas falla igen

Stockholmsbörsen ser, i likhet med Europabörserna, ut att gå mot en öppning i moll på fredagen. USA-börserna var ner på bred front på torsdagen efter onsdagens rekyl upp. I Asien har det också varit nedåt på fredagsmorgonen.

Vid klockan 8.20 indikerade de europeiska terminerna på nedgång i området runt 2 procent. Förhandeln hos IG-markets indikerade en nedgång för Stockholmsbörsen i samma nivå.

Oro för coronavirusets effekter fortsätter att prägla de finansiella marknaderna. När handelsplatserna i New York stängde på torsdagen var de ledande indexen ner över 3 procent. I Asien var nedgångarna betydande och i Tokyo föll Nikkei225 2,7 procent.

Trots rapporter om att länderna inom Opec+ på torsdagens möte har föreslagit att utöka den föreslagna produktionssänkningen på 1,5 miljoner fat har oljepriser fortsatt att tappa mark. På fredagen fortsätter oljekartellens samtal i Wien, och marknadsaktörerna oroas för att Ryssland ska motsätta sig produktionssänkningar.

Turbulens och riskaversion har fått guldpriset att stiga och om nivåerna håller i sig kan den ädla metallen notera den största veckouppgången sedan 2016.

Flödet avseende bolagsnyheter har varit förhållandevis tunt på fredagen.

På torsdagen efter börsstängning varnade Surgical Science, vars aktie handlas på Nasdaq First North, att försäljningen för affärsområde Educational Products kan bli cirka 50 procent lägre än förväntat under första kvartalet 2020 till följd av coronaviruset. För affärsområde Industry/OEM är det i dagsläget svårare att bedöma hur stor påverkan blir på försäljningen.

Astra Zeneca meddelar att fas 3-studien Danube för Imfinzi (durvalumab) och Imfinzi plus tremelimumab i metastatisk urinblåsecancer inte mötte primärmålet. Det primära målet var en förbättring av överlevnad jämfört med standardbehandling.

Specialistläkemedelsbolaget Orexo har lämnat in en ansökan till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för kommersialisering av vorvida i USA. Beroende av FDA:s återkoppling, vilket väntas under andra kvartalet 2020, avser Orexo att starta kommersialiseringen under andra halvåret 2020.

Morgonens rekommendationsändringar:

*ABG Sundal Collier höjer sin rekommendation för Avanza till behåll från sälj. Riktkursen höjs till 98 kronor från 80 kronor. Aktien stängde på 98 kronor på torsdagen.

* Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Lundbergs till behåll från sälj. Riktkursen höjs till 440 från 360 kronor. Aktien stängde på 424:40 på torsdagen.

* Pareto Securities sänker sin rekommendation för Norwegian till behåll från köp. Riktkursen sänks till 15 norska kronor från 50 kronor. På torsdagen handlades aktien till 16 norska kronor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här