Stockholmsbörsen väntas inleda nedåt

Stockholmsbörsen väntas börja handelsveckan med sjunkande noteringar, efter att ha tappat stort i fredags.

USA:s president Donald Trumps hot om fler tullar mot Kina tynger humöret och enligt Bloomberg News ska Kina ha uppmanat statliga bolag att sluta köpa amerikanska jordbruksprodukter.

Även i Asien har börserna backat på måndagen, med nedgångar på uppemot 3 procent i Hongkong. Den kinesiska yuanen har fallit och noterades under morgonen till under 7 dollar för första gången på ett decennium. Oljepriset har fortsatt ned, liksom priserna på basmetaller.

Omkring klockan 8.30 hade DAX-terminen backat 1,3 procent i Frankfurt, medan terminerna i Paris och London sjönk med omkring 1 procent. Förhandeln hos IG indikerade samtidigt en öppning 1,3 procent lägre för Stockholms OMXS30-index.

Johan Dennelind kommer att lämna posten som vd för Telia under 2020. Han har tolv månaders uppsägningstid och fortsätter i nuvarande roll tills vidare, enligt bolaget.

För Volvos vidkommande kan noteras att orderingången för tunga lastbilar i USA i juli sjönk med 21 procent från föregående månad, till den lägsta månadssiffran sedan i februari 2010.

Evolution Gamings teknikchef David Craelius har sålt aktier för cirka 20 miljoner kronor i bolaget. I förra veckan framkom att flera chefer i kasinobolaget sålt aktier – bland annat sålde vd Martin Carlesund aktier för 12,5 miljoner kronor medan finanschefen Jacob Kaplan sålde för nära 28 miljoner.

Även New Nordic Healthbrands storägare och styrelseordförande, Marinus Blåbjerg Sørensen, har sålt aktier. Efter att i slutet av juli ha sålt aktier för 1,3 miljoner kronor har han nu sålt för ytterligare cirka 4 miljoner kronor.

SSAB har fått en sänkt rekommendation av Kepler Cheuvreux, till behåll från köp. Riktkursen sänks till 30 kronor från tidigare 38.

På måndagen gör bolaget Zoomability, som tillverkar eldrivna terrängfordon för funktionsnedsatta, debut på Spotlight. I samband med listningen har bolaget tagit in 8 miljoner kronor i en emission där teckningskursen var 10 kronor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här