Stockholmsbörsen väntas öppna uppåt

Stockholmsbörsen ser inte ut att inleda onsdagen med att ta rygg på de amerikanska börsnedgångarna som tilltog under tisdagskvällen efter svensk börsstängning.
Stockholmsbörsen väntas öppna uppåt - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Vid klockan 8.25 indikerade handeln hos IG-markets en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index omkring 0,5 procent. Vid samma tidpunkt var de europeiska terminerna upp mellan 0,3 och 0,6 procent.

Feds något oväntade räntesänkning fick USA-börserna på fall på tisdagen. I stället för att lugna gav sänkningen nytt bränsle till investerarkollektivets farhågor för de finansiella effekterna av coronaviruset. I Asien var utvecklingen lugnare med måttliga rörelser runt nollstrecket i Kina och Japan.

Under ”Super Tuesday” vann demokraterna Joe Biden 9 av 14 delstater. Resultatet utgör en vändning för Joe Biden som varit i det närmaste uträknad i kampen mot Bernie Sanders om vem som ska möta Donald Trump i höstens presidentval.

Ur den relativt tunna nyhetsskörden utanför coronarelaterade nyheter har Powercells vd Per Wassén under måndagen och tisdagen sålt totalt 78.000 aktier i bränslecellsbolaget till ett värde om 17,6 miljoner kronor. Powercell har den senaste tiden handlats under hög omsättning och hög volatilitet.

Powercells norska sektorkollega NEL har ingått ett strategiskt samarbetsavtal med Kvaerner, där bolagen kommer att samarbeta inom gröna vätgasprojekt och standardiserade lösningar för ”storskaliga vätgasproduktionsanläggningar”, heter det.

Installationsbolaget Bravida har inför onsdagens kapitalmarknadsdag uppdaterat sitt tillväxtmål till över 5 procent från att tidigare varit över 10 procent per år.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra redovisade ett förbättrat resultat efter skatt och ökad omsättning för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020.

DNB Markets har i en analys av den svenska banksektorn höjt sina rekommendationer och riktkurser. Swedbank höjs till köp från behåll med höjd riktkurs till 180 kronor (150). Handelsbanken uppgraderas till behåll med ny riktkurs 100 (94). SEB har sedan tidigare en köprekommendation, men riktkursen höjs något till 118 (112). Vid tisdagens stängning stod Swedbank i 148 kronor, Handelsbanken i 102 kronor och SEB i 92 kronor.

Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation för Ica till behåll från sälj. Riktkursen är 385 kronor. Aktien, som sedan årsskiftet är ner 14 procent, stängde upp 2,7 procent till 375:90 kronor på tisdagen. Bland annat med stöd av en rekommendationshöjning till behåll från Danske Bank.

På makrofronten har Caixin under natten levererat ett PMI för Kina där det sammanvägda inköpschefsindexet sjönk till 27,5 i februari från 51,9 i januari. Under timmen efter börsöppning väntas tjänste-PMI från en rad europeiska länder. På eftermiddagen presenteras motsvarande amerikansk statistik, och efter lunch ADP privat sysselsättning. Klockan 16 kommer Bank of Canada (BOC) med ett räntebesked.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets